10 ideeën voor een online bedrijf

Vaste banen bestaan er niet veel meer en het wordt steeds lastiger om een nieuwe baan te krijgen. Heb je tijd en energie, denk dan aan het creëren van een stukje onafhankelijkheid door online geld te verdienen met gebruik van je internet. De belangrijkste stap bij het starten van een winstgevend online bedrijf is het vinden van een bedrijfsidee dat past bij jouw vaardigheden. Of je nu een fulltime ondernemer wilt worden of een parttime bedrijf wilt starten, je product of dienst moet aan de behoeften van je potentiële klanten voldoen en er moet voldoende vraag naar zijn. Op basis hiervan hebben wij een lijst van 10 ideeën voor een online bedrijf samengesteld.

10 ideeën voor een online bedrijf

Vaste banen bestaan er niet veel meer en het wordt steeds lastiger om een nieuwe baan te krijgen. Heb je tijd en energie, denk dan aan het creëren van een stukje onafhankelijkheid door online geld te verdienen met gebruik van je internet. De belangrijkste stap bij het starten van een winstgevend online bedrijf is het vinden van een bedrijfsidee dat past bij jouw vaardigheden.

Of je nu een fulltime ondernemer wilt worden of een parttime bedrijf wilt starten, je product of dienst moet aan de behoeften van je potentiële klanten voldoen en er moet voldoende vraag naar zijn. Op basis hiervan hebben wij een lijst van 10 ideeën voor een online bedrijf samengesteld.

1. Bedrijfsadviseur voor het MKB

Als je veel zakelijke kennis en ervaring hebt, waarom zou je dan geen bedrijf oprichten dat beginnende ondernemers helpt succesvol te zijn? Als bedrijfsadviseur kun je je vaardigheden gebruiken om nieuwe ondernemers een goede start te geven en je kunt ervaren ondernemers helpen om up-to-date te blijven met de ontwikkelingen in de markt. Je kansen op succes zijn groter als je je strategie richt op een niche-aspect van het bedrijfsleven.

Om je geloofwaardigheid te vergroten, je expertise te demonstreren en klanten binnen te halen, is je aanwezigheid op digitale platforms zoals LinkedIn belangrijk. Natuurlijk heb je dan ook een website nodig waarop je potentiële klant informatie over jou en je diensten kan vinden. Op deze website kun je ook zakelijke artikelen plaatsen waaruit blijkt dat jij de kennis en kunde in huis hebt om start-ups te helpen winst te maken.

2. Adviseur sociaal media

Grotere bedrijven kunnen een bureau of een fulltime medewerker inhuren om hun sociale media-accounts te beheren, maar kleine bedrijven moeten vaak hun eigen sociale media-marketing afhandelen. Met zoveel verantwoordelijkheden zijn bedrijfseigenaren vaak te druk of onderschatten het belang van de aanwezigheid op sociale media en de tijd dat het kost om dit goed te doen. Als adviseur sociaal media kun jij het MKB helpen met het ontwikkelen en implementeren van een goede strategie, keuzes maken uit de beste tactieken, bepalen welke informatie het meest geschikt is voor de diverse platforms, adviseren hoe je contact onderhoudt met de doelgroep, opstellen van publicatieschema’s, etcera. Als consultant voor sociale media groeit jouw succes naarmate het aantal volgers van je klant stijgt.

Facebook, Twitter en LinkedIn zijn nog steeds de meest gebruikte platforms voor bedrijven, maar ze worstelen vaak met de meer visuele platforms zoals Instagram, Pinterest en Snapchat. Al deze platforms hebben een enorm consumentenpubliek, maar veel bedrijven realiseren zich niet hoe groot ze zijn, hoe effectief ze kunnen zijn en hoe ze voor hun naamsbekendheid kunnen werken. Als jij een achtergrond hebt in marketing op sociale media en een passie voor fotografie en fotobewerking, kan het focussen van je adviesbureau op één specifiek platform, zoals Instagram, een goede manier zijn om geld te verdienen. Tegelijkertijd help je andere bedrijven met het verbeteren van hun presentatie op sociaal media en met het bereiken van hun bedrijfsdoelstellingen.

3. Webwinkel niche product

Voor elk product zijn er klanten, zelfs voor specifieke artikelen zoals poppenhuismeubilair of biologisch hondenvoer. Met een niche-e-commerce website kun je klanten bereiken die op zoek zijn naar jouw artikelen. Met een online bedrijf in een nichemarkt kun je je onderscheiden van andere webwinkels en je geloofwaardigheid en expertise opbouwen. Op sociale media platforms zie je soms voorbeelden van artikelen die ineens trendy zijn of mogelijk hebben vrienden of bekenden je aangeraden een bepaald product online te verkopen.

Om je eigen webwinkel op te starten, heb je een e-commerce website nodig met een geïntegreerde winkelwagenfunctie zoals WooCommerce. Om het verzendproces te vereenvoudigen, kun je met leveranciers samenwerken om namens jou producten naar klanten te verzenden. Wij raden je wel aan om vooraf te onderzoeken hoeveel belangstelling er is voor jouw product en hoe je je doelgroep het beste kunt bereiken.

4. Virtueel assistent

Sinds de Coronacrisis is thuiswerken veel meer in belangstelling gekomen. Als jij goede organisatorische vaardigheden hebt en weet hoe je taken beheert en professioneel afhandelt, dan is dit voor jou mogelijk een zeer goede mogelijkheid om online geld te verdienen. VA-diensten bestaan ​​doorgaans uit administratieve taken zoals het invoeren en verwerken van gegevens, het maken van reisarrangementen en het beantwoorden van emails en telefoontjes. Mogelijk worden vergaderingen ook vaker online gehouden; notuleren tijdens zo’n online bijeenkomst zou dus ook een van je taken als virtueel assistent kunnen zijn. Heb je eerder als secretaresse of persoonlijk assistent gewerkt, dan heb je met je ervaring een goede kans van slagen om van je online VA-bureau een succes te maken.

Via je werk of een van je vorige banen kun je mogelijk je eerste klanten werven, anders kun je beginnen om een deel van je tijd als freelancer te werken via bijvoorbeeld Hoofdkraan.nl of Vlinderss.nl. Je kunt dan alvast een portfolio opbouwen, terwijl je een deel van je tijd gebruikt om de bekendheid van je eigen website met je VA-diensten te vergroten.

5. Juridisch Bedrijfsadviseur

Bedrijven hebben juristen nodig om hen in juridische aangelegenheden te beschermen en hen voor te lichten over wat ze wel en niet kunnen doen. Door een online juridisch bedrijfsadviesbureau op te richten, kun je werknemers van bedrijven een manier bieden om hun juridische zaken op orde te houden zonder de buitensporige vergoedingen die vaak worden gehanteerd binnen de traditionele advocatuur. Om online juridisch advies te geven, heb je wel de juiste papieren nodig en je adviesbureau moet aan alle juridische eisen voldoen om je adviezen rechtsgeldig te laten zijn. Ook moet je nadenken over de voorwaarden en afspraken wanneer je je klanten wilt gaan begeleiden in rechtzaken en als je aanwezigheid wordt verwacht tijdens hoorzittingen.

6. Blogger

Bloggen lijkt misschien een achterhaalde bedrijfsstrategie omdat er al zoveel mensen een blog bijhouden, maar laat je je niet door de concurrentie weerhouden zelf een blog te starten. Als jij van schrijven houdt of belangrijke informatie hebt die je wilt delen, kan bloggen een winstgevende bezigheid zijn. Het starten van een blog is heel eenvoudig met bijvoorbeeld WordPress, maar de sleutel tot succes is consistentie en kwaliteit. Om een ​​vaste aanhang te krijgen, moet je voortdurend hoogwaardige inhoud schrijven die waarde biedt aan je lezers. Onderwerpen die jouw doelgroep informeert of vermaakt, geven hen een reden om jou te volgen.

Als je consistent kwalitatief goede teksten schrijft, kun je online geld verdienen met je blog door producten te verkopen zoals online cursussen, digitaal coaching, e-books of webinars. Je kunt ook advertentieruimte of gesponsorde berichten verkopen. Deze bedrijfsstrategie kost wat meer tijd en moeite om geld te verdienen, maar kan uiteindelijk zeer winstgevend zijn.

7. Handgemaakte spullen verkopen

Als je op sites kijkt zoals Etsy en ArtFire, dan kun je zien dat er genoeg mensen zijn die belangstelling hebben in ambachtelijk werk. Ben jij in staat om handgemaakte kwaliteitsproducten te produceren, zoals gehaakte dekens of kunstwerkjes van gedroogde bloemen, dan kun je hiermee zeker wel online verdienen. Als jij een unieke ambacht hebt, is het verkopen van je producten op een e-commercesite een goede manier om vanuit huis inkomsten te genereren.

De opstartkosten voor dit bedrijfsidee zijn extreem laag als je je materialen in bulk koopt bij een ambachtelijke leverancier. Als jij je handgemaakte spullen vervolgens verkoopt, kun je in een mum van tijd winst maken. Belangrijk is wel dat je je online bedrijf promoot op sociale media platforms zoals Facebook, Instagram en/of Pinterest en dat je contact legt en onderhoudt met de mensen die geïnteresseerd zijn in jouw product.

8. IT-ondersteuning op afstand

Veel kleine bedrijven hebben geen ruimte in hun budget om een ​​fulltime IT-medewerker in te huren, dus als er iets is met hun systemen, bellen ze meestal een computervaardige vriend of familielid. Als jij technisch onderlegd bent en IT-ervaring hebt, kun je deze bedrijven technische assistentie op afstand aanbieden. Hoewel sommige traditionele bedrijven er misschien de voorkeur aan geven dat je een technische opleiding hebt, vinden velen ervaring en kennis belangrijker.

Je kunt beginnen met het opbouwen van je bedrijf voor IT-ondersteuning op afstand door contact op te nemen met vrienden, familie en lokale ondernemers om hun behoeften op het gebied van IT-ondersteuning te inventariseren. Vervolgens zorg je ervoor dat je je aanbod en contactgegevens zichtbaar maakt op een eigen website en deze promoot op sociale media. Dit bedrijfsidee is ook uitstekend geschikt om part-time te starten – naast je huidige baan, om eventueel uit te bouwen tot een volledige, onafhankelijke inkomstenbron.

9. Online cursussen of bijscholing geven

Heb jij een opleiding tot leraar of lerares gehad, maar je staat niet (meer) voor de klas? Als je toch wat met je kennis wilt doen (dat uiteraard up-to-date is) en je wilt kinderen helpen die bijles nodig hebben, dan kun je dit heel goed online doen. Je kunt bijvoorbeeld Skype gebruiken om bijlessen 101 (individueel) te geven, maar je kunt ook je kennis in stukken opdelen en een serie YouTube filmpjes ervan maken. Naarmate je bezoekersaantal groeit, kun je hiermee inkomsten genereren.

Gebruik sociale media om bekend te maken dat jij bijscholing of cursussen aanbiedt. Mogelijk helpt het ook om met scholen contact te leggen, zodat zij weten dat zij kinderen naar jouw website of YouTube-kanaal kunnen doorverwijzen. Ook als jij kennis hebt op een bepaald vakgebied die interessant is voor volwassenen, kun je dat delen op het internet. Je kunt bijvoorbeeld online cursussen geven met video-opnamen op YouTube, of een schriftelijke cursus samenstellen en als downloadbaar materiaal te koop aanbieden via een eigen website.

10. Online coaching

Ben jij een coach of een psycholoog, dan kun je ook online je diensten aanbieden. Mensen die hulp willen bij het verbeteren van hun carrière, een ruggesteun nodig hebben om een gezonde levensstijl vol te houden, die hun voedingspatroon willen verbeteren of meer betekenis aan hun leven willen geven, kunnen baat hebben bij een regelmatig gesprek met jou via bijvoorbeeld Skype. Jij kunt deze mensen advies, richtlijnen en ondersteuning bieden tijdens een wekelijkse online meeting. Om bekendheid voor je bedrijf te krijgen en om te laten zien dat je betrouwbaar en goed geïnformeerd bent, schrijf je regelmatig een blog op je website en social media platforms en onderhoud je contact met je volgers. Een bedrijfsidee dat weinig opstartkosten heeft en toch veel succes kan hebben al naar gelang de tijd jij hierin investeert.

Wat voor soort online bedrijf is het meest winstgevend?

Van de bovenstaande online bedrijfstypen zijn Bedrijfsadviseur voor het MKB, Juridisch Bedrijfsadviseur en Virtueel Assistent het best betaald. De verwachting is dat bedrijven die bijles, digitale cursussen en online coaching aanbieden een stijgende kans hebben om hogere winsten te behalen. E-commerce bedrijven zijn door de (grote) concurrenten wat lastig, maar heb jij een niche product waar altijd belangstelling voor is, dan zou je de mogelijkheid van online verkoop niet moeten laten liggen. Hoef jij niet rijk te worden, maar je wilt wel een extra zakcentje verdienen, begin dan met een online bedrijf dat zich focust op iets wat je als hobby doet en waar je plezier van hebt. Wie weet kan je hobby zo maar ineens een groot succes worden!

Een online bedrijf vraagt doorzettingsvermogen

Tenzij je een gat in de markt gevonden hebt, heb je een goed plan en doorzettingsvermogen nodig om met je website voldoende inkomsten te genereren. Door de concurrentie van online bedrijven die hetzelfde bieden als jij, is het belangrijk om net even beter te zijn. Beter in de kwaliteit van je producten of diensten en je klantenservice. Met name klantenservice is in de laatste jaren ontzettend belangrijk geworden: als je een goed product hebt, maar je bent niet in staat om je klanten van informatie te voorzien als zij erom vragen of je bent onbereikbaar wanneer zij iets retour willen zenden, dan wint je concurrentie en jij krijgt mogelijk een negatieve recensie.

Het is dus niet zo dat als je een website hebt, dat je dan klaar bent. Je moet je website onderhouden, regelmatig van nieuw inhoud voorzien en contact onderhouden met je volgers op social media. Voor het beheren en onderhouden van een website heb je tijd en doorzettingsvermogen nodig. Hou je dit vol en je past de juiste strategieën toe, dan zul je zien dat je een website je steeds meer financiële onafhankelijkheid biedt.

Onafhankelijkheid begint met een website

Een website waarmee je (een deel) van je inkomsten kunt verdienen en waardoor je meer financiële onafhankelijkheid krijgt: dit wordt niet alleen steeds belangrijker, maar is zeker ook leuk en uitdagend! Neem contact met ons op als wij jou kunnen helpen aan een website die bij jou past en tegelijkertijd ook professioneel en functioneel is. Lees wat wij van jou nodig hebben om je website te creëren.