Duplicaten op een website: geen negatieve rankingsfactor

Door veel SEO-ers is altijd gedacht dat duplicaten (dubbele inhoud) op een website een negatief effect hebben op de ranking in Google Search. John Mueller van Google klaart deze misvatting op tijdens het vragenuurtje van Google op 22 Januari 2021. Mueller zegt dat dubbele inhoud geen negatieve factor is voor de positie in de zoekresultaten.

Duplicaten op een website geen negatieve rankingsfactor

Duplicaten hebben geen negatief effect op de ranking in Google Search

Door veel SEO-ers is altijd gedacht dat duplicaten (dubbele inhoud) op een website een negatief effect hebben op de ranking in Google Search. John Mueller van Google klaart deze misvatting op tijdens het vragenuurtje van Google op 22 Januari 2021. Mueller zegt dat dubbele inhoud geen negatieve factor is voor de positie in de zoekresultaten.

Google, Mueller:

“Dezelfde inhoud op meerdere webpagina’s resulteert niet in een lagere score op de zoekpagina.”

De algoritmes van Google kunnen met duplicaten omgaan

Mueller zegt dat het normaal is dat een site een bepaalde hoeveelheid inhoud heeft dat herhaald wordt op meerdere pagina’s. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van de footer. Website-voetteksten kwalificeren technisch als dubbele inhoud, zegt Mueller, maar de algoritmes van Google kunnen hiermee omgaan.

Als volledige stukjes inhoud op een website worden gedupliceerd, zal Google een keuze maken welke in de zoekresultaten wordt weergegeven en welke niet. Duplicaten hoeven dus geen negatieve impact op de zoekresultaten te hebben.

John Mueller zegt hierover:

“Met dat soort dubbele inhoud is het niet zozeer dat er een negatieve score aan verbonden is. Het is meer dat, als we exact dezelfde informatie op meerdere pagina’s op internet vinden en iemand specifiek naar dat stukje informatie zoekt, zullen we proberen de meest relevante pagina te vinden.

Dus als u dezelfde inhoud op meerdere pagina’s heeft, zullen we niet al deze pagina’s weergeven. We zullen proberen er een uit te kiezen en die te laten zien. Het is dus niet zo dat daar een negatief signaal aan verbonden is. In veel gevallen is het normaal dat u een bepaalde hoeveelheid gedeelde inhoud op sommige pagina’s heeft.”

Herhaling van teksten in webwinkels

Artikelbeschrijvingen in webshops kennen veel dubbele inhoud. Met name als u artikelen hebt met variaties, waarbij alleen de kleur of maat verschilt. Mueller zegt hierover:

“Een veelvoorkomend geval is bijvoorbeeld bij e-commerce. Als u een product heeft en iemand anders hetzelfde product verkoopt met dezelfde tekst (zoals bijvoorbeeld op een site vergelijkbaar als Amazon of bol.com waar meerdere aanbieders zijn), zal uw productomschrijving geen negatief signaal krijgen. Dus dat zou geen probleem moeten zijn.”

Waarom is het toch goed om duplicaten op een website te voorkomen?

Zoals hierboven aangegeven, zal Google bepalen welke pagina’s in de zoekresultaten worden getoond als er sprake is van duplicaten. U wilt waarschijnlijk meer controle houden als het gaat om welke pagina’s belangrijk zijn om in de zoekresultaten getoond te worden.

Duplicaten en het crawlbudget van Google

Een andere reden om dubbele inhoud zoveel mogelijk te voorkomen is het crawlbudget van Google. Wanneer uw website door Google gecrawld wordt, doorzoekt de Googlebot zoveel mogelijk webpagina’s in een zeer beperkte tijd. De tijd die hiervoor wordt gebruikt wordt ook wel het crawlbudget genoemd. Dubbele pagina’s vragen meer tijd van Google om uit te zoeken welke het meest relevant is. De tijd die hieraan besteed wordt, gaat ten koste van het crawlen van uw andere pagina’s.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Verder lezen

[starbox]