e-Commerce: een webshop beginnen

Veel mensen willen een webshop beginnen. Veel van hen haken binnen een jaar af doordat zij niet weten hoe ze de webwinkel rendabel moeten maken. Retailers met een fysieke winkel hebben de meeste kans van slagen als zij met een webwinkel starten. Zij vergroten hun klantenbestand, breiden hun assortiment uit en verspreiden het ondernemersrisico. Een online shop kost echter tijd. Niet alleen om je artikelen aan te bieden, maar ook om goede klantenservice te bieden.

webshop beginnen - e-commerce

e-Commerce: beginnen met een webwinkel

Veel mensen willen een webshop beginnen. Dat is niet zo vreemd als je op het nieuws hoort dat online verkoop hard groeit sinds het begin van de Corona-crisis. Het CBS geeft aan dat webwinkels in maart 2020 24,4% meer omgezet hebben dan in maart 2019. De omzet van winkels die zowel een fysieke locatie hebben als een webwinkel, groeide met 35,4% in dezelfde periode. 

De voorlopige CBS-cijfers voor juni 2020 geven aan dat ten opzichte van 2019, ruim 50% meer retailers een webhop zijn begonnen, naast het runnen van hun fysieke winkel. De coronavirus heeft met name de detailhandel en horeca hard getroffen. Het is dan ook een verstandige keus om te kiezen voor multichannel verkoop *). Winkeleigenaren hebben immers niets te verliezen als zij hun producten ook online kunnen verkopen. Daarnaast vinden veel mensen het gemak van online shoppen vanuit huis erg aantrekkelijk.

*)Multichannel verkoop is gebruik maken van meerdere kanalen om je producten aan te bieden, waarbij de meeste verkopen via de fysieke winkel kunnen blijven plaatsvinden. 

Wat is e-Commerce?

De term e-commerce verwijst naar het proces van het online kopen en verkopen van goederen en diensten. In de afgelopen jaren hebben veel retailers de commerciële voordelen ontdekt van een online winkel in combinatie met fysieke verkoop. Zo kunnen klanten online hun producten bestellen en deze in de winkel afhalen of thuisbezorgd krijgen.

Detailhandelaren maken het bestaande klanten gemakkelijker als ze een webshop beginnen. Daarnaast kun je met een webshop nieuwe doelgroepen vinden – mensen die misschien nog nooit in je fysieke winkel zijn geweest. Het hebben van een webshop naast je fysieke winkel, is een bedrijfsstrategie die je mogelijkheden biedt. als

Voordelen van een webwinkel

Een webshop beginnen biedt nog een aantal voordelen, zoals:

  • 24/7 open: klanten kunnen dag- en nacht je webshop bezoeken, producten bekijken en deze bestellen.
  • Concurrentievoordeel ten opzichte van winkeliers die geen online shop hebben.
  • Je hebt als winkeleigenaar meer mogelijkheden om je producten onder de aandacht te brengen: denk aan de verschillende sociale media platforms. 
  • Je klantenbestand bestaat niet meer alleen uit mensen uit de buurt van je fysieke winkel. Je kunt het hele land en België bedienen met gebruik van een Nederlandstalige webshop. Eventueel kun je je webshop op termijn uitbreiden met een Engelse vertaling, zodat je ook andere landen kunt targeten.
  • Een webshop biedt je ook de mogelijkheid om je voorraad te verbreden of te vergroten. Je wordt in principe niet beperkt door fysiek voorraadbeheer zoals met een fysieke winkel. 
  • Je kunt precies achterhalen hoeveel mensen je webshop bezoeken, in welke producten zij belangstelling hebben en welke niet. Je kunt daar prima op inspelen. 
  • Met je eigen webshop kun je goed en eenvoudig contact onderhouden met je (potentiële) klanten. Niet alleen kan dit leiden tot meer vaste klanten, maar de kans is groot dat zij gratis reclame voor je maken door hun ervaring en enthousiasme over jouw webhop te delen.

Een webshop beginnen is makkelijk. Winst maken met een webshop is andere koek.

Ook voor een webshop moet je hard werken

Een webshop succesvol maken gaat niet vanzelf. Het is niet zo dat je een webshop vult met artikelen, een paar teksten verzint en dat je dan wel binnen bent. Een webshop beginnen is makkelijk. Winst maken met een webshop is andere koek. Met name het eerste jaar is lastig, omdat je veel tijd moet investeren. Zo moet je onder andere leren hoe je een webshop inricht, welke artikelen je plaatst, welke voorwaarden je aan de verkoop hanteert, hoe je je klanten op je website krijgt en hoe je ervoor zorgt dat ze terugkomen. Lees hier een aardig stuk van RTLNieuws over mensen die net een webshop zijn begonnen. 

Een webshop mét een fysieke winkel heeft meer kans van slagen

Grote bedrijven zoals amazon.nl, bol.com, fietsenwinkel.nl en coolblue.nl groeien momenteel hard met hun verkoop op het internet. Zij hebben dan ook de middelen om te concurreren met prijzen en levertijden. 

Door deze grote merken, hebben startende webshops minder kans om te slagen. In het afgelopen jaar is wel gebleken dat de meeste kans om een rendabele webshop te hebben bij ondernemers ligt die ook al een fysieke zaak hebben. Mensen willen graag eerst op het internet informatie inwinnen over een product en vervolgens dit in een fysieke winkel bekijken voordat ze het kopen. Bekijk de video over deze retail-ontwikkeling. 

Met een webshop zonder fysieke zaak kun je ook slagen

Ondanks de negatieve cijfers over mensen die een webshop zijn begonnen en het niet winstgevend hebben kunnen maken, is het echt wel mogelijk. Eén van mijn klanten heeft bijvoorbeeld twee online shops die het goed doen – ook tijdens het hoogtepunt van de coronacrises. Natuurlijk heeft hij geluk dat hij de juiste producten aanbiedt, maar wat ook belangrijk is, is klantenservice. Het verlenen van een goede service aan je klanten, vragen beantwoorden, klachten netjes behandelen, betalingen en retourzendingen goed regelen: dit zijn onderdelen die erg belangrijk zijn en niet verschillen van de service in fysieke winkels.

Daarnaast telt bij het aantal niet-geslaagde webwinkels ook mee dat er veel mensen zijn die te makkelijk over een webshop dachten. Zij dachten stinkend rijk te worden na eventjes een shopje online te hebben gezet en met dropshipping hun zaak wel draaiende te kunnen houden. Zij hebben zich niet gerealiseerd dat je meer in huis moet hebben om omzet te maken met je webwinkel. Heel soms heeft iemand geluk, maar een serieuze MKB-er weet dat een online shop serieuze business is, dat je een goed product moet hebben en dat je er voor je klanten moet zijn.

Stappen die je moet nemen om je webwinkel te beginnen

Wij kunnen je van alle informatie voorzien die je nodig hebt om een webshop te starten, maar we verwijzen je hiervoor graag naar Ondernemersplein.nl. Je kunt hier een checklist vinden waaraan je moet denken bij het opstarten van een webwinkel. Ook juridische informatie om je als eigenaar van een webshop te registreren bij de KvK en om je belastingzaken te regelen, kun je op deze site vinden.

Een serieuze MKB-er weet dat een online shop serious business is, dat je een goed product moet hebben en dat je er voor je klanten moet zijn.

Een webshop starten of meer online verkopen

Heb jij een product waarvan je denkt dat het gaat verkopen, of heb jij al een webshop waarmee je meer omzet wilt maken? Neem dan contact op. Wij kunnen een webshop voor je creëeren met alles erop en eraan: design template aanpassen op jouw huisstijl, foto’s van producten plaatsen met de juiste tags, producten beschrijven, etc. 

Voor bestaande webshops kunnen wij een SEO-audit uitvoeren en op basis daarvan de shop verbeteren. Hiermee word jij beter gevonden door potentiële klanten, krijg je een grotere afzetmarkt en een betere concurrentiepositie. 

Goede klantenservice verlenen met je webwinkel

Wat we ook voor bestaande webwinkels kunnen doen is het leveren van een goede klantenservice. Wij bieden je virtuele assistentie aan door emails van klanten en leveranciers te behandelen, vragen te beantwoorden, problemen met levering of orders op te lossen, voorraadbeheer, etc. Die extra klussen die ontzettend belangrijk voor een webshop zijn, maar waar jij misschien geen tijd voor hebt. Neem contact met ons op om te bespreken hoe wij je kunnen helpen.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Verder lezen