Reading Time: 5 minutesHoeveel websites zijn er in de wereld en in Nederland? Wat was de eerste website, wat voor websites zijn er en hoe heeft het internet zich ontwikkeld sinds zijn bestaan in 1989?

De Big Bang – en daar was Het Internet
De evolutie van het internet begint veel te lijken op de Big Bang-theorie over het ontstaan van het universum. Het web begon met een kleine singulariteit dat zich – met een steeds grotere snelheid – uitbreidde tot de miljarden webpagina’s die er vandaag de dag zijn. Het universum deed er 13.7 miljard jaren (plus-minus 130.000 jaren) over om al de planetenstelsels, zwarte gaten en dark matter te vormen waarvan we het bestaan weten. Het internet heeft maar 28 jaar nodig gehad om bijna 2 miljoen websites te produceren.
De eerste website ever
Wij hebben internet, het World Wide Web, te danken aan de Britse wetenschapper Tim Berners-Lee. Hij werkte bij CERN en creëerde het web op 30 april 1989 met het doel om wetenschappelijke informatie tussen universiteiten en kennisinstuten over de hele wereld te delen. Het duurde nog twee jaar voordat Berners-Lee op 6 August 1991 de eerste website ter wereld klaar had. Deze site bestond (bestaat) uit hyperlinks en instructietekst over het world wide web en het gebruik ervan.
Hoeveel websites zijn er in de wereld?
Op het moment dat ik dit blog schrijf, bestaan er 1.853.485.504 websites* wereldwijd. Dat is bijna 2 miljard websites en dat aantal groeit per seconde. Tegen de tijd dat jij dit blog hebt uitgelezen, hebben er zo’n 1500 tot 2000 websites het licht gezien. Van alle sites zijn er maar circa 20% actief, de rest bestaat uit geregistreerde domeinnamen die geparkeerd staan voor later gebruik, voor verkoop of voorgoed vergeten zijn.
* Onder ‘websites’ wordt in het onderzoek ‘unieke hostnamen’ verstaan.
Hoeveel websites zijn er in Nederland?
Het is lastig om statistieken te vinden die up-to-date zijn, maar volgens het CBS stond in 2015 het aantal websites in Nederland op circa 2,5 miljoen. Daarvan waren er 550.000 websites voor bedrijven. Van deze 550.000 bedrijfswebsites, waren er 50.000 (3.3%) die behoorden tot de core bedrijven die met een actieve website zorgden voor meer winst voor het bedrijf en meer werkgelegenheid.
De eerste Nederlandse website was de 3e ter wereld
Nikhef kwam in februari 1992 online en was hiermee de eerste website van Nederland en de derde site in de wereld. (Best iets om trots op te zijn!)
In 1993 werd het World Wide Web voor publiek toegankelijk.
Het duurde nog bijna 20 jaar voordat het web echt een doorstart maakte. Vanaf 2012 schoot het gebruik van internet omhoog: sindsdien hebben meer dan 1,7 miljard mensen zich aangesloten op het internet. Wat deden mensen op het internet zodra zij doorkregen dat zij daar iets op konden plaatsen? Precies: zij deelden afbeeldingen van hun kat. Niet voor niets omschreef The New York Times kattenbeelden als “die essentiële bouwsteen van internet”!

Websites in 200 talen
Op de dag van vandaag, is meer dan 51% van alle mensen ter wereld online en Azië is goed voor de helft van het internetverkeer wereldwijd. Websites zijn ontwikkeld in meer dan 200 talen, maar slechts enkele domineren de algemene statistieken: Engels, Chinees, Russisch, Duits en Japans.
Met zoveel diversiteit vraag je je misschien af:
Wat is de meest bezochte site ter wereld? En wat is de meest bezochte website in Nederland?

Welke soorten websites bestaan er?
Soort website |
Gebruik |
Statische websites |
Websites die met HTML/CSS en JavaScript informatie bieden, maar meestal niet voor gebruikersinteractie gebouwd zijn (alhoewel dat wel mogelijk is). Statische sites zijn supersnel, want er is geen database aanwezig en de vrijheid om het design van de webpagina’s te bepalen is groot. Tenzij kennis van HTML en CSS aanwezig is, is een statische website alleen geschikt als er sporadisch iets aangepast moet worden. |
Dynamische websites |
Deze websites worden opgebouwd met scripttalen zoals PHP, Node.js, etc. op het moment dat de bezoeker op de URL klikt. Dynamische sites zijn eenvoudig up-to-date te houden en kunnen gebruik maken van databases en CMS-platforms. |
CMS-gebouwde websites |
Websites die gebouwd zijn met een content management system (CMS) zijn populair, omdat geen kennis van codering nodig is. Met plugins kunnen handige functionaliteiten aan de site worden toegevoegd. 35% van alle websites ter wereld, is met WordPress gecreëerd. |
e-Commerce sites |
e-Commerce sites hebben als doel winst te genereren door handel en verkoop. Hieraan kunnen eenvoudig betalingsystemen gekoppeld worden. |
Progressieve webapplicaties (PWA’s) |
Een PWA is een hybride variant van website en app. Volledig Progressieve Web-Apllicaties bieden een betere gebruikerservaring op verschillende apparaten, zowel online als offline. PWA’s zijn nog in ontwikkeling: functionaliteiten zoals contactformulieren en sms-berichten worden door progressieve apps nog niet ondersteund, en ook is het nog niet toegankelijk voor alle apparaten. |
De toekomst van websites
Technologische ontwikkelingen volgens elkaar in rap tempo op. Foto’s met steeds hogere resoluties, live video’s, VR, holo, blockchain, spraakgestuurde apparaten en kunstmatige intelligentie worden steeds geavanceerder en meer toegepast.
Met meer dan 3,7 miljard mensen dagelijks online, hebben we een eindeloze bron van nieuws, informatie en entertainment tot onze beschikking. Elke dag zorgen meer dan 7 miljoen blogs (en ca. 2,5 miljard per jaar!) voor een enorme hoeveelheid leesvoer die we – als we dat willen – door AI kunnen laten voorlezen.
Heb je een bedrijf of een winkel, dan zou ik zeker aanraden om van het internet gebruik te maken en je voordelen halen met de ontwikkelingen die er zijn. Dat doen je potentiële klanten immers ook!