e-Commerce Lokaal Zoeken SEO (zoekmachine-optimalisatie)
Lokale SEO voor het MKB

Als MKB-er wil je dat mensen uit de omgeving jouw bedrijf kunnen vinden als zij op zoek zijn naar een dienst of product dat jij aanbiedt. Je hebt hiervoor lokale SEO nodig. Lees in dit artikel hoe je lokaal zoeken voor jou kunt laten werken.

Wat is lokale SEO?

Lokale zoekmachineoptimalisatie is een tak van SEO die zich richt op het optimaliseren van een website om gevonden te worden in lokale zoekresultaten.

Lokaal zoeken omvat zoektermen zoals:

 • dierenarts bij mij in de buurt
 • loodgieter bij mij in de buurt
 • advocaat in [plaatsnaam]
 • autoverhuur in [naam stad]

 

Lokale SEO is dus een strategisch proces met het doel om meer bekendheid en meer klanten uit de buurt naar jouw zaak te krijgen.

 

Als MKB-er heb je lokale SEO nodig

Hoe belangrijk lokale SEO voor het MKB is blijkt uit het feit dat het merendeel van de mensen op hun mobieltje een lokale zoekopdracht uitvoeren voordat ze – vaak dezelfde dag nog – de fysieke winkel bezoeken.

Mensen doen vaak zo’n zoekopdracht omdat ze willen weten:

 • Of een bepaald product of dienst in de buurt aangeboden wordt;
 • Op welk adres het bedrijf gevestigd is en wat de openingstijden zijn;
 • Wat de reviews weergeven met de ervaringen van anderen;
 • Wat het telefoonnummer is om bepaalde informatie te krijgen.

Voor wie is lokale SEO niet interessant?

Bedrijven die geen fysieke winkel hebben, maar een online webshop of een online dienst aanbieden, hebben geen lokale SEO nodig. Het heeft weinig zin om aan lokale SEO te doen als je een webshop hebt of bedrijfseigenaren helpt aan een goede SEO voor hun website (zoals wij van MarsConnects dat aanbieden).

De inhoud van je website gericht op lokaal zoeken

Lokale SEO verschilt niet zoveel van organische SEO. Ook hiervoor heb je zoekwoordonderzoek, relevante inhoud, links en technische SEO nodig voor je website. Lokale SEO heeft een meer lokale focus.

Dit betekent niet dat je in een tekst steeds ‘schoonmaakbedrijf in Amsterdam’ of ‘advocaat in Dordrecht’ herhaalt. Het is belangrijk dat de tekst ook aantrekkelijk is om te lezen, anders verlies je heel snel je bezoekers op je site. Je tekst moet geschreven zijn om je bezoekers te informeren en van nieuws te voorzien. Niet omdat je in Google wilt scoren. Voor Google is het belangrijk dat de bezoekers op je site ofwel direct de informatie kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn, ofwel zoveel mogelijk pagina’s van je site doorlezen.

Tips om je website en bedrijf lokaal vindbaar te maken

 • Maak gebruik van synoniemen in je teksten, i.p.v. steeds weer dezelfde plaatsnaam te benoemen (zoals ‘Amsterdam’, ‘in de buurt van …’, ‘hoofdstad’, ‘10 minuten lopen vanaf de Kalverstraat’, etc.).
 • Houdt rekening met mensen die een gesproken zoekopdracht doen met hun mobieltje (zoals “zoek een loodgieter bij mij in de buurt”).
 • Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is: dat het goed wordt weergegeven op mobieltjes en dat het ook op een klein scherm gemakkelijk in gebruik is.
 • Vul de gegevens voor rich snippets in (schema markup). Dit zorgt ervoor dat de Google zoekmachine je informatie over je bedrijf, inclusief NAW, foto’s, etc. goed kan lezen en kan weergeven op de resultatenpagina van Google die mensen te zien krijgen als ze naar je bedrijf of product zoeken.

lokale SEO voor het MKB

 • Zorg voor kwalitatief goede en relevante links op je site (verkregen volgens de richtlijnen van Google).
 • Vul Google Mijn Bedrijf zo volledig mogelijk in en voorzie het van foto’s van je bedrijf en/of je medewerkers en eventueel een informatieve video over je product of dienst. Je kunt meerdere lokaties in één keer opgeven.
 • Zorg dat je bedrijf gevonden wordt in Google Maps.
 • Verbind je website met social media platforms, zoals Facebook, LinkedIn en/of Twitter.
 • Heb je meer dan één lokatie, pas dan het bovenstaande toe voor elke lokatie.

Linkbuilding en lokale SEO

Bij lokale SEO zijn er verschillende linkcategorieën die een kwalitatief hoogstaand SEO-linkprofiel vormen:

Heb je nog geen website voor jouw bedrijf en weet je niet zeker of je er een nodig hebt? Lees dan in ons artikel ‘Ga met je bedrijf online‘ redenen waarom het van belang kan zijn. Heb je al een webshop maar je vraagt je af hoe je meer bezoekers krijgt? Lees dan ‘Meer bezoekers naar uw webshop krijgen – 9 tips‘.

Author

Mars

SEO, ondernemerschap, fitness, muziek en astronomie zijn mijn grootste interesses (vandaar de afkorting van mijn naam Margaretha (roepnaam Margreet) naar "Mars"). Voordat ik in 2016 aan MarsConnects begon, was ik bij verschillende organisaties in Nederland werkzaam als projectmedewerker, management assistent en personal assistant. Door deze ervaringen weet ik hoe organisaties werken en waar zij tegenaan lopen.

Met MarsConnects help ik bedrijven en organisaties met hun websites, zodat deze effectief zijn: de juiste bezoekers en meer verkoop van producten of diensten. Meer hierover is te lezen op "Over ons".

Met mijn twee honden (van de straat gehaald toen ze nog een puppy waren) woon ik in Tbilisi, Georgië. Maar heimwee naar Nederland groeit. Ik mis mijn familie, vrienden, muntdrop, vanillevla en het gezeur over het weer. Er wordt dus hard gewerkt om medio 2021 weer in Nederland te gaan wonen!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.