Meer bezoekers naar je webshop krijgen – 9 Tips

Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn webshop? is een vraag van veel ondernemers. Niet alleen als u net gestart bent met een webshop, maar ook de ervaren online ondernemers kunnen mogelijk wat inspiratie uit onze 9 tips op doen. Lees hier hoe u meer klanten naar uw online shop kunt krijgen.

Meer bezoekers naar uw webshop krijgen - 9 Tips

Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn webshop? is een vraag van veel ondernemers. Niet alleen als je net gestart bent met een webshop, maar ook de ervaren online ondernemers kunnen mogelijk wat inspiratie uit onze 9 tips op doen. Lees hier hoe je meer klanten naar je online shop kunt krijgen.

meer verkoop online webshop

9 Tips om online meer te verkopen

Een webshop wordt niet vanzelf succesvol. Tenzij je een product verkoopt waar de hele wereld op zit te wachten, moet er wel gewerkt worden om bezoekers naar je webshop te trekken. In dit artikel bespreken we 9 tactieken om meer klanten naar je online winkel te krijgen.

1. Maak goed gebruik van Google mijn Bedrijf

Niet alleen voor winkels die een fysiek winkelpand hebben is Google mijn Bedrijf (GmB) een aanrader, ook voor online shops. Zorg ervoor dat je GmB volledig invult, zodat je potentiële bezoekers in je omgeving naar je bedrijf kunt krijgen. Verwerk sleutelwoorden in deze teksten, waardoor je vindbaarheid vergroot wordt.

Voorbeeld: Als je een online shop voor zaklantaarns hebt, probeer dan te bedenken waar mensen naar op zoek zijn. Mogelijk gebruiken zij Google om een Fenix zaklantaarn in hun woonplaats (in dit geval Amsterdam) te vinden. Dan kun je inspelen op dergelijke zoekacties door teksten te plaatsen zoals “Fenix zaklantaarn nieuwste versie te koop in Amsterdam”. In GmB wordt dan je online shop getoond (samen met een aantal andere, vergelijkbare shops in Amsterdam – fysieke en online winkels). De mensen die deze resultaten te zien krijgen kunnen dan hun keuze maken waar zij hun zaklantaarn vandaan willen halen. Vaak gaan zij eerst een product in een fysieke winkel bekijken en uitproberen, om deze vervolgens online te bestellen als de prijs lager is. (Niet leuk voor de fysieke winkeliers, maar het gebeurt.)

Heb je naast een online shop ook een fysieke zaak, dan is dat een ideale combinatie. Zeker in deze tijd wanneer mensen eerder online kopen dan in de winkel. Heb je nog geen webshop naast je fysieke zaak, dan kun je met weinig investering je omzet aanzienlijk vergroten.

2. Houd een uitverkoop om nieuwe klanten te krijgen

Discontering is geen langetermijnstrategie, maar het kan zeer effectief zijn om nieuwe klanten naar je online shop te halen. Bereken de kosten van je klantenwerving en daaruit hoeveel korting (op een beperkte hoeveelheid of product) je kunt veroorloven om nieuwe klanten te werven. Maak deze uitverkoopactie vervolgens bekend op social media, zoals Facebook, Twitter, Instagram, etc. Schrijf er ook een blog over en plaats het in je webshop.

Wees wel voorzichtig met het aantrekken van koopjesjagers, want mogelijk hebben veel van deze klanten op de lange termijn geen waarde voor je bedrijf.

3. Houd een wedstrijd om je online shop te promoten

Een wedstrijd kan een leuke manier zijn om je webwinkel te promoten. Je shop krijgt maximale zichtbaarheid door competities waarbij deelnemers stemmen krijgen van hun vrienden om iets te winnen. Natuurlijk gebruik je hiervoor de social media platforms. Je maakt de uitslag in je webshop bekend, waardoor je meer online bezoekers krijgt, en wellicht ook een aantal klanten.

Vergeet niet dat de wedstrijd gerelateerd moet zijn aan de naam van je webshop en de artikelen die je verkoopt. Foto’s in laten sturen van de meest schattige huisdier heeft niet zoveel marketingwaarde als jij kampeerspullen verkoopt. Onthoud dat sociale media er niet alleen is om mensen naar je online shop te leiden, maar ook om je te helpen ervaringen met je bedrijf te creëren die mensen met anderen kunnen delen.

4. Geef gratis monsters

Veel mensen vinden het eng om in een webshop iets te bestellen als er nog geen reviews geplaatst zijn. Zij vragen zich af of het betrouwbaar is of dat het artikel aan hun wensen zal voldoen. Om deze drempel te verlagen, kun je gratis monsters weggeven zodat mensen het kunnen uitproberen. Dit is afhankelijk van je product en of de kosten voor het aanbieden van een gratis monster laag zijn. Een bekend voorbeeld van een product waarvoor dit een uitkomst is, zijn parfums en eau-de-toilettes.

Gaat het om dure artikelen die je verkoopt, dan kun je misschien een klein presentje samenstellen dat gerelateerd is aan de functie van het product. Je kunt dan op social media een leuk bericht plaatsen dat dit pakje gedurende een bepaalde periode (of zolang de voorraad strekt) in je online shop te krijgen is. Vraag ook gelijk om het bericht te delen, waardoor je shop meer bekendheid krijgt. Tip: zorg ervoor dat dit pakje door de brievenbus kan i.v.m de portokosten.

5. Werk samen met een bevriende concurrent

Samenwerken met een niet-competitieve maar een doelgroep-complementaire partner kan een zeer effectieve manier zijn om nieuwe klanten te werven. Als jij zaklantaarns in je webshop verkoopt maar geen batterijen of USB-kabels, dan kun je samenwerken met een online verkoper die deze artikelen wel verkoopt. Deze verkoper zal voor een deel dezelfde doelgroep hebben als jij. Als deze shop al een tijdje bestaat en veel bezoekers trekt, dan kan jij hiervan profiteren door bijvoorbeeld een banner op zijn site te plaatsen. Op deze manier worden bezoekers van zijn webshop naar die van jou geleid. Eventueel kun je met deze verkoper afspraken maken over een percentage van de inkomsten of een vast bedrag voor elke klant dat deze banner genereert.

6. Schrijf blogs die SEO-proof zijn

Het is geen snelle oplossing, maar het schrijven van interessante inhoud over je shop en je artikelen zal op de lange termijn enorme voordelen opleveren. Je helpt je SEO-score in de Google ranglijst te verbeteren door in elk blog een product in het zonnetje te zetten. Je bestaande bezoekers die zeer tevreden zijn met je webshop en je producten, zullen mogelijk je blogs delen op social media.

Het kost wel wat tijd of geld als je iemand hiervoor inhuurt, maar je krijgt hiermee organisch verkeer en dat scheelt enorm aan advertentiekosten. Elke online winkel zou een blog moeten hebben als onderdeel van zijn marketingstrategie!

7. Ga online adverteren

Natuurlijk kun je ook een deel van uw marketingbudget besteden aan advertenties voor uw webshop. Online adverteren is een van de meest basale manieren om mensen naar een product of dienst te leiden. Experimenteer met Google Ads en/of Facebook adverteren. Je kunt zelf aangeven wat je doelgroep is en hoeveel geld je aan advertenties wilt uitgeven.

8. Stimuleer de eerste aankoop

Om een bezoeker van je webshop tot klant te krijgen, kun je een kleine korting aanbieden voor de eerste aankoop. Zo maak je een eerste ervaring van een bezoeker aantrekkelijk en wellicht heb je hiermee een vaste klant binnengehaald. Hoge tevredenheid van klanten kunnen ook tot goede mond-tot-mond reclame leiden – en meer organisch verkeer naar je webshop!

9. Krijg mond-tot-mond reclame

De beste en misschien wel meest waardevolle methode om klanten te werven is wanneer bestaande klanten een vriend doorverwijzen. Je bestaande klanten zorgen op deze manier dat je een deel van je marketingactiviteiten aan hen kunt overlaten, waardoor jij je kunt concentreren op het runnen van je online winkel. Naast mond-tot-mond reclame, kun je ook mensen betalen om naar je webshop te verwijzen. Zij kunnen blogs over je artikelen schrijven, deze op hun eigen site of op een social media platform plaatsen en naar je shop verwijzen.