Meer bezoekers naar je webshop krijgen

Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn webshop? is een vraag van veel ondernemers. Niet alleen als u net gestart bent met een webshop, maar ook de ervaren online ondernemers kunnen mogelijk wat inspiratie uit onze 9 tips op doen. Lees hier hoe u meer klanten naar uw online shop kunt krijgen.

meer verkoop online webshop

9 Tips om online meer te verkopen

Een webshop wordt niet vanzelf succesvol. Tenzij u een product verkoopt waar de hele wereld op zit te wachten, moet er wel gewerkt worden om bezoekers naar uw webshop te trekken. In dit artikel bespreken we 9 tactieken om meer klanten naar uw online winkel te krijgen.

1. Maak goed gebruik van Google mijn Bedrijf

Niet alleen voor winkels die een fysiek winkelpand hebben is Google mijn Bedrijf (GmB) een aanrader, ook voor online shops. Zorg ervoor dat u GmB volledig invult, zodat uw potentiële uw bedrijf. Verwerk sleutelwoorden in deze teksten, waardoor uw vindbaarheid vergroot wordt.

Voorbeeld: Als u een online shop voor zaklantaarns hebt, probeer dan te bedenken waar mensen naar op zoek zijn. Mogelijk gebruiken zij Google om een Fenix zaklantaarn in hun woonplaats (in dit geval Amsterdam) te vinden. Dan kunt u inspelen op dergelijke zoekacties door teksten te plaatsen zoals “Fenix zaklantaarn nieuwste versie te koop in Amsterdam”. In GmB wordt dan uw online shop getoond (samen met een aantal andere, vergelijkbare shops in Amsterdam – fysieke en online winkels). De mensen die deze resultaten te zien krijgen kunnen dan hun keuze maken waar zij hun zaklantaarn vandaan willen halen. Vaak gaan zij eerst een product in een fysieke winkel bekijken en uitproberen, om deze vervolgens online te bestellen als de prijs lager is. (Niet leuk voor de fysieke winkeliers, maar het gebeurt.)

Heeft u naast een online shop ook een fysieke zaak, dan is dat een ideale combinatie. Zeker in deze tijd wanneer mensen eerder online kopen dan in de winkel. Heeft u nog geen webshop naast uw fysieke zaak, dan kunt u met weinig investering uw omzet aanzienlijk vergroten.

2. Houd een uitverkoop om nieuwe klanten te krijgen

Discontering is geen langetermijnstrategie, maar het kan zeer effectief zijn om nieuwe klanten naar uw online shop te halen. Bereken de kosten van uw klantenwerving en daaruit hoeveel korting (op een beperkte hoeveelheid of product) u zich kunt veroorloven om nieuwe klanten te werven. Maak deze uitverkoopactie vervolgens bekend op social media, zoals Facebook, Twitter, Instagram, etc. Schrijf er ook een blog over en plaats het in uw webshop.

Wees wel voorzichtig met het aantrekken van koopjesjagers, want mogelijk hebben veel van deze klanten op de lange termijn geen waarde voor uw bedrijf.

3. Houd een wedstrijd om uw online shop te promoten

Een wedstrijd kan een leuke manier zijn om uw webwinkel te promoten. Uw shop krijgt maximale zichtbaarheid door competities waarbij deelnemers stemmen krijgen van hun vrienden om iets te winnen. Natuurlijk gebruikt u hiervoor de social media platforms. U maakt de uitslag in uw webshop bekend, waardoor u meer online bezoekers krijgt, en wellicht ook een aantal klanten.

Vergeet niet dat de wedstrijd gerelateerd moet zijn aan de naam van uw webshop en de artikelen die u verkoopt. Foto’s in laten sturen van de meest schattige huisdier heeft niet zoveel marketingwaarde als u kampeerspullen verkoopt. Onthoud dat sociale media er niet alleen is om mensen naar uw online shop te leiden, maar ook om u te helpen ervaringen met uw bedrijf te creëren die mensen met anderen kunnen delen.

4. Geef gratis monsters

Veel mensen vinden het eng om in een webshop iets te bestellen als er nog geen reviews geplaatst zijn. Zij vragen zich af of het betrouwbaar is of dat het artikel aan hun wensen zal voldoen. Om deze drempel te verlagen, kunt u gratis monsters weggeven zodat mensen het kunnen uitproberen. Dit is afhankelijk van uw product en of de kosten voor het aanbieden van een gratis monster laag zijn. Een bekend voorbeeld van een product waarvoor dit een uitkomst is, zijn parfums en eau-de-toilettes.

Gaat het om dure artikelen die u verkoopt, dan kunt u misschien een klein presentje samenstellen dat gerelateerd is aan de functie van het product. U kunt dan op social media een leuk bericht plaatsen dat dit pakje gedurende een bepaalde periode (of zolang de voorraad strekt) in uw online shop te krijgen is. Vraag ook gelijk om het bericht te delen, waardoor uw shop meer bekendheid krijgt. Tip: zorg ervoor dat dit pakje door de brievenbus kan i.v.m de portokosten.

5. Werk samen met een bevriende concurrent

Samenwerken met een niet-competitieve maar een doelgroep-complementaire partner kan een zeer effectieve manier zijn om nieuwe klanten te werven. Als u zaklantaarns in uw webshop verkoopt maar geen batterijen of USB-kabels, dan kunt u samenwerken met een online verkoper die deze artikelen wel verkoopt. Deze verkoper zal voor een deel dezelfde doelgroep hebben als u. Als deze shop al een tijdje bestaat en veel bezoekers trekt, dan kunt u hiervan profiteren door bijvoorbeeld een banner op zijn site te plaatsen. Op deze manier worden bezoekers van zijn webshop naar die van u geleid. Eventueel kunt u met deze verkoper afspraken maken over een percentage van de inkomsten of een vast bedrag voor elke klant dat deze banner genereert.

6. Schrijf blogs die SEO-proof zijn

Het is geen snelle oplossing, maar het schrijven van interessante inhoud over uw shop en uw artikelen zal op de lange termijn enorme voordelen opleveren. U helpt uw SEO-score in de Google ranglijst te verbeteren door in elk blog een artikel in het zonnetje te zetten. Uw bestaande bezoekers die zeer tevreden zijn met uw webshop en uw producten, zullen mogelijk uw blogs delen op social media.

Het kost wel wat tijd of geld als u iemand hiervoor inhuurt, maar u krijgt hiermee organisch verkeer en dat scheelt enorm aan advertentiekosten. Elke online winkel zou een blog moeten hebben als onderdeel van zijn marketingstrategie!

7. Ga online adverteren

Natuurlijk kunt u ook een deel van uw marketingbudget besteden aan advertenties voor uw webshop. Online adverteren is een van de meest basale manieren om mensen naar een product of dienst te leiden. Experimenteer met Google Ads en/of Facebook adverteren. U kunt zelf aangeven wat uw doelgroep is en hoeveel geld u aan advertenties wilt uitgeven.

8. Stimuleer de eerste aankoop

Om een bezoeker van uw webshop tot klant te krijgen, kunt u een kleine korting aanbieden voor de eerste aankoop. Zo maakt u een eerste ervaring van een bezoeker aantrekkelijk en wellicht hebt u hiermee een vaste klant binnengehaald. Hoge tevredenheid van klanten kunnen ook tot goede mond-tot-mond reclame leiden – en meer organisch verkeer naar uw webshop!

9. Krijg mond-tot-mond reclame

De beste en misschien wel meest waardevolle methode om klanten te werven is wanneer bestaande klanten een vriend doorverwijzen. Uw bestaande klanten zorgen op deze manier dat u een deel van uw marketingactiviteiten aan hen kunt overlaten, waardoor u zich kunt concentreren op het runnen van uw online winkel. Naast mond-tot-mond reclame, kunt u ook mensen betalen om naar uw webshop te verwijzen. Zij kunnen blogs over uw artikelen schrijven, deze op hun eigen site of op een social media platform plaatsen en naar uw shop verwijzen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Verder lezen:

[starbox]