SEO en SEA wat is het verschil en wat is het beste?

SEO en SEA: Investeren in SEA is weggegooid geld als jouw website of webshop niet aan de SEO-eisen voldoet. Met SEA kun je gelijk resultaten verwachten, maar zodra je stopt met adverteren, is het effect weg. Kies je voor SEA zonder SEO, dan blijf je dus betalen om bezoekers naar je site te genereren. Lees hier hoe je geld kunt besparen als je met advertenties wilt gaan werken.

SEO en SEA wat is het verschil en wat is het beste

SEO en SEA: wat is het verschil?

SEO en SEA: Investeren in SEA is weggegooid geld als jouw website of webshop niet aan de SEO-eisen voldoet. Met SEA kun je gelijk resultaten verwachten, maar zodra je stopt met adverteren, is het effect weg. Kies je voor SEA zonder SEO, dan blijf je dus betalen om bezoekers naar je site te genereren. Lees hier hoe je geld kunt besparen als je met advertenties wilt gaan werken.

SEO en SEA wat is het verschil en wat is het beste
[toc]

Waar staat SEO voor en wat betekent SEA?

Met een website of webshop wil je de juiste bezoekers trekken en klanten krijgen. SEO is hiervoor belangrijk, maar je kunt ook gebruik maken van SEA.

SEO betekent Search Engine Optimization, oftwel zoekmachine optimalisatie. In feite is deze term onjuist, want je optimaliseert geen zoekmachines. Je optimaliseert je website of webshop voor je bezoekers. Als je dit goed doet, dan zijn de zoekmachines ook blij en zullen ze je pagina’s belonen door hoger te laten ranken.

SEA betekent Search Engine Advertizing waarbij het om adverteren gaat. Hiermee wordt jouw advertentie in Google geplaatst boven de organische zoekresultaten.

SEO en SEA: organisch verkeer vs betaald adverteren

Met SEO scoor je organisch in zoekmachines, met SEA betaal je voor je positie in de rankings. Als je zelf alle SEO-taken uitvoert en je drukt je tijd niet uit in geld, dan zou je kunnen zeggen dat SEO gratis is. Als manager van je bedrijf weet je echter dat tijd geld kost, dus ook je eigen tijdsinvestering. Om met SEO in Google te ranken, heb je geduld nodig: het kan een tijd duren voordat je mooie resultaten ziet.

Google maakt gebruik van SEA om inkomsten te genereren. Met SEA kun je direct bovenaan in Google scoren. Je plaatst een betaalde advertentie om je doelgroep op de hoogte te brengen van jouw website en jouw diensten of producten:

seo en sea het verschil

Snelle vindbaarheid door SEA – maar van beperkte duur

Met SEA kun je gelijk resultaten verwachten, maar zodra je stopt met adverteren, is het effect weg. Zonder een goede SEO, dalen je pagina’s van je website of webshop naar een plaats in de zoekmachine waar ze niet gevonden worden. Kies je voor SEA zonder SEO, dan blijf je dus betalen om bezoekers naar je site te genereren.

“Of je nu een beginner of een ervaren marketing professional bent, marketing voor je webshop blijft een activiteit waarvoor je een strategisch plan nodig hebt.”

Wanneer gebruik je SEO en wanneer SEA?

Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden: je hebt beide nodig als je snel resultaten wilt zien op de zoekpagina’s van Google. SEO en SEA gaan samen als je wilt adverteren. SEA is een biedsysteem. Voor het sleutelwoord waarmee jij je bezoekers wilt trekken, bied je een bepaald bedrag. Hoe hoog dit bedrag is en of het de gewenste resultaten oplevert, is mede afhankelijk van het doel dat je wilt behalen.

Dit biedsysteem betekent niet dat degene die het hoogste voor een sleutelwoord biedt ook bovenaan zal staan met zijn advertentie. Het algoritme van Google is iets meer complex dan dat. Zelfs als jouw concurrenten hoger bieden dan jij, kun je met een goede advertentie en een landingspagina van hoge kwaliteit, toch een hogere positie – tegen lagere kosten – krijgen.

De activiteiten die je concurrentie uitvoeren zijn dus ook van belang. Heeft je concurrent een betere landingspagina waar de advertentie naar toeleidt, maakt hij goed gebruik van de sleutelwoorden waarop geboden wordt, dan zal zijn advertentie boven die van jou geplaatst worden. Investeer je niet in SEO, dan zal SEA je dus meer kosten.

Voor SEO en SEA heb je een strategie nodig

Veel website eigenaren werken zonder gebruik te maken van een strategisch plan. Of ze doen wat ze gehoord hebben wat juist is. Net zoals met veel onderwerpen gaat het met SEO en SEA hetzelfde: iedereen heeft de klok horen luiden, maar velen weten niet waar de klepel hangt. Bovendien zijn deze marketinginstrumenten in ontwikkeling: bijna wekelijks wordt er iets aangepast dat invloed heeft op de resultaten van je SEO en SEA activiteiten.

SEA adverteren biedstrategie

Om je marketingbudget slim te gebruiken, zorg je dat je doelen helder hebt en weet hoe deze te behalen zijn. Ga je beginnen met SEA en je wilt een campagne opzetten, dan kies je tussen een van deze doelen voor je biedstrategie:

  • Je wilt je conversies bijhouden waarmee je kunt zien hoeveel klanten een gedefinieerde actie op je site uitvoeren;
  • Je wilt weten hoeveel mensen klikken op een gedefinieerde actie als je doel is om meer bezoekers naar je site te genereren;
  • Om naamsbekendheid of merkbekendheid te vergroten, kies je voor een strategie waarmee jouw advertentie zoveel mogelijk aan je doelgroep getoond wordt;
  • Je kunt ook kiezen voor videoadvertenties om een of meer van de bovengenoemde doelen te behalen.

Vervolgens zorg je ervoor dat je een goede advertentie hebt die zoveel mogelijk overeenkomt met het aanbod op je landingspagina. Je zorgt er ook voor dat deze pagina relevant is voor je doelgroep en voldoet aan de technische SEO en on-page SEO eisen. Met alle onderdelen in orde, kun je gaan bieden op het sleutelwoord waarmee jij wilt ranken. Je hebt dan echter nog steeds geen garantie dat jouw advertentie bovenaan komt te staan. Als jouw concurrent een betere advertentie plaatst en de inhoud van zijn landingspagina kwalitatief beter is, dan zal hij deze positie winnen.

sea adverteren webshop

SEO strategie

Een SEO strategie kun je vergelijken met het zaaien van een stuk land. Met aandacht, geduld, gebruik van goede grond in het juiste klimaat en met zaad van goede kwaliteit, kun je na een tijd goed oogsten. En een goede oogst zal zich voor een deel dan zelf uitzaaien.

In het kort kan een SEO strategie er als volgt uitzien:

Je voert een SEO-audit uit om de status van je website of webhop te bekijken. Hiermee worden de onderdelen die verbetering nodig hebben, zichtbaar. Deze onderdelen hebben betrekking op zowel technische als on-page SEO aspecten: het optimaliseren van je pagina’s. Lees voor een aantal basisacties om je technische SEO te verbeteren, onze checklist. Voor de on-page SEO acties, biedt de checklist voor lokale SEO voor het MKB een goede basis.

SERP voor de gevorderde SEO-er

Als alle acties die uit de audit naar voren zijn gekomen zijn uitgevoerd, dan zorg je ervoor dat je volgens een marketingplan je website kan laten groeien in waarde voor zoekmachines. Hierbij wordt rekening gehouden met SERP. SERP staat voor Search Engine Results Page, oftewel de resultaten pagina van een zoekmachine. Niet alleen je website opzich, maar ook hoe de pagina’s zich verhouden binnen jouw segment is bepalend voor je Google score. Dit betekent dat jouw site vergeleken wordt met die van je concurrenten en aanbieders van vergelijkbare diensten of producten. Van belang zijn onder andere je kennis van het product die je op je site laat zien (domeinautoriteit), je betrouwbaarheid, je klantenservice (reviews), je backlinks, het gebruik van rich snippets en je activiteiten op social media platforms.

SEO en SEA zijn middelen om je doelen te bereiken

SEO en SEA zijn natuurlijk niet je doelen. Het zijn middelen om de pagina’s van jouw online bedrijf te verbeteren, zodat je je doelen hiermee behaalt. Met SEO en SEA kun je meer conversie krijgen en een hogere ROI (Return On Investment). Heb je een website of een webshop, dan moet je op zijn minst aan SEO doen om ervoor te zorgen dat je bezoekers trekt. Alleen wanneer jij je website als visitekaartje gebruikt, dan is een statische website goed genoeg. Dit is het geval wanneer je een website hebt met jouw gegevens en je bedrijf, waarnaar jij verwijst wanneer mensen iets meer over je willen weten.

Conclusie

Investeren in SEA is weggegooid geld als jouw website of webshop niet aan de SEO-eisen voldoet. Zorg er dus voor dat je SEO goed is, voordat je begint met betaald adverteren.

Wij kunnen je website of webshop met SEO voorbereiden op SEA

Wij van MarsConnects zijn goed in SEO. Wij weten dus precies hoe we jouw website of webshop organisch kunnen laten ranken. Wij hebben ook ervaring met SEA (zelfs voor grote merken!), maar omdat wij ons hebben gespecialiseerd in SEO, maakt SEA geen deel uit van ons aanbod. Wel kunnen we je website en landingspagina’s SEO-proof maken voor SEA en ook de SEA teksten schrijven op basis van een gedegen sleutelwoord onderzoek. Voor het design van de advertentie en het biedproces, raden wij je aan een bureau in te schakelen die hierin gespecialiseerd is.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Verder lezen