SEO: Veelgestelde Vragen en Antwoorden


SEO: Veelgestelde Vragen en Antwoorden

Hier kun je antwoorden vinden van veelgestelde vragen over SEO. Kun je je vraag hier niet vinden? Stuur mij dan een berichtje met je vraag, dan beantwoord ik deze graag!

Pagina bijgewerkt op: 3 oktober 2021

[toc]

Wat is SEO

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het proces van het optimaliseren van de inhoud van je website voor zoekmachines. Zoekmachines kunnen dan je webpagina’s ‘lezen’, indexeren en ‘scoren’ ten opzichte van andere webpagina’s met vergelijkbare onderwerpen. SEO is ook belangrijk voor je bezoekers, want een goede SEO is gebruikersvriendelijk en gericht op mensen.

Is SEO alleen gericht op de zoekmachine van Google?

Nee, in de westerse wereld wordt Google het meest als zoekmachine gebruikt, daarom hebben we het vaak over Google SEO als we webpagina’s optimaliseren. Een aantal andere grote zoekmachines zijn Bing, DuckDuckGo, Yahoo!, Yandex en Baidu.

Er zijn vele zoekmachines die een eigen gebied bestrijken, zoals voor muziek en videos (YouTube) en voor shopping (Amazon). YouTube is een sterk groeiende, krachtige speler op de zoekmachinemarkt die zeker niet moet worden vergeten als je je bedrijf wilt promoten.

Ook komen er steeds meer zoekmachines op de markt die zich richten op het behoud van privacy (Startpage) en duurzame zoekmachines die advertentie-inkomsten gebruiken om bomen te planten en verwoestijning tegen te gaan (ZoekGroen).

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO gebruik je om je bedrijf online te promoten in de omgeving waar jij je diensten aanbiedt. Hierbij zorg je ervoor dat je weet hoe mensen naar jouw product of dienst op die lokatie zoeken. Gebruiken zij hun mobieltje om aan Google te vragen: “wat is de beste pizzeria in Lutjebroek?”, dan zorg jij ervoor dat je dergelijke zoektermen – ook in spreektaal – gevonden wordt. Het is een goed idee om hiervoor de featured snippets en rich snippets van Google te gebruiken.

Wat zijn Rich Snippets?

Rich snippets zijn visueel aantrekkelijke zoekresultaten met aanvullende informatie die naast de titel, korte beschrijving van de pagina en de URL worden weergegeven. Denk hierbij aan prijsrange, review sterretjes, adres, openingstijden.

Wat zijn featured snippets (ofwel: uitgelichte fragmenten)?

Een featured snippet is een fragment van de inhoud van een webpagina dat bovenaan op de zoekpagina van Google verschijnt. Het is bedoeld als een snel antwoord op de vraag van een gebruiker en wordt weergegeven vóór de nummer 1 positie op de zoekpagina. Daarom wordt i.r.t. featured snippets ook wel over ‘positie 0’ gesproken.

Wat is technische SEO?

Technische SEO zorgt ervoor dat ‘de achterkant van je website’ voor zoekmachines geoptimaliseerd is. Het heeft een sterke invloed op het rangschikken van je website. Daarom is het belangrijk dat je website niet alleen een mooi design heeft, maar ook rekening houdt met deze SEO-elementen. Een aantal hiervan zijn:

  • paginasnelheid
  • gebroken links
  • duplicaten en/of plagiarisme
  • website structuur
  • crawlfouten
  • mobielvriendelijkheid
  • sitemap
  • Google’s site vitaliteit (Core Web Vitals)

 

Je kunt hierover meer lezen in “checklist technische SEO“.

Wat is SERP?

“SERP” of “SERP’s” (Search Engine Results Pages) zijn Zoekmachineresultatenpagina’s: de resultaten die een gebruiker ziet op de zoekpagina van Google of een andere zoekmachine. SERP’s bevatten organische zoekresultaten, betaalde Google Ads-resultaten, Featured Snippets (uitgelichte resultaten), Kennisgrafieken, plattegronden en videoresultaten.

Met andere woorden: je typt iets in de zoekmachine of je spreekt een zoekopdracht uit in Google, dan krijg je de SERP terug.