SEO (zoekmachine-optimalisatie) SEO Checklists
Technische SEO voor je website checklist

Een Checklist Technische SEO voor mensen die een website voor hun bedrijf zijn begonnen en nu zelf willen proberen deze SEO-proof te maken. Bij SEO komt veel bij kijken – het is wel iets meer dan een bepaald woord hier en daar in een tekst plaatsen. Hieronder vind je een SEO Checklist voor website-eigenaren die in ieder geval een basis willen leggen om door zoekmachines gevonden te worden.

Wat is technische SEO?

Technische SEO is het proces om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Met een goede technische SEO kunnen zoekmachines zonder problemen je website openen, crawlen (doorzoeken), interpreteren en indexeren. Het belangrijkste doel van technische SEO is het optimaliseren van de structuur van je website, zodat het crawlen en het indexeren door de bots soepel verloopt.

Technische SEO – Checklist

Voordat je je kunt concentreren op de inhoud van je website, is het eerst van belang dat je site door zoekmachines gecrawld en geïndexeerd kan worden.

Begin met het koppelen van je website aan:

Verifieer bij Google vervolgens dat jij de eigenaar van de website bent.

De bovenstaande tools bieden jou diagnostische en analytische gegevens over je site. Hiermee kun je precies zien of jouw site in orde is en hoe het bezocht wordt.

XML-sitemap

Met de XML-sitemap dien je je websitepagina’s in bij de zoekmachines. Het geeft de inhoudsopgaven van je site weer.

Gebruik je WordPress, dan kun je een plug-in (bijvoorbeeld de Google XML Sitemap) downloaden die een dynamische sitemap creëert en up-to-date houdt.

Robots.txt

In de robots.txt-bestand kun je aangeven welke pagina’s of delen van de pagina’s niet door zoekmachines geïndexeerd moeten worden. Zorg er wel voor dat de instellingen juist zijn, anders loop je het risico dat je hele site voor het indexeren geblokkeerd wordt.

Site architectuur

Het is belangrijk om de structuur van je site goed op te zetten. Hoe meer hiërarchie en structuur je in de navigatie en andere delen van je site kunt inbouwen, hoe beter. Zowel gebruikers als zoekmachines kunnen makkelijker de onderwerpen vinden als je website goed georganiseerd is. Zo is het een goed idee om de structuur van je directory en URL’s overeen te laten komen met de menu’s en pagina’s van je website.
Een goede site architectuur krijg je op het moment wanneer je de sitemap in kaart brengt. Je krijgt dan niet alleen een goed beeld van de pagina’s en inhoud die je wilt plaatsen, maar ook welke pagina’s belangrijk zijn en dus meer prioriteit hebben.

Snelheid van je website

Als mensen iets op het internet zoeken, willen ze snel resultaten zien. Zij willen niet wachten tot een pagina is opgeladen voordat ze het kunnen bekijken. Ook zoekmachines waarderen je site op snelheid, voor zowel voor desktops en laptops, als voor mobieltjes.
Zorg ervoor dat je zo min mogelijk extra codes en plugins gebruikt, dat je foto’s niet te veel KB’s (of MB’s) bevatten en dat de cache-instellingen juist zijn ingesteld. Met Google PageSpeed Insights kun je de snelheid van je site checken en het geeft je aanwijzingen hoe je het kunt optimaliseren.

Mobielvriendelijk

Het merendeel van de mensen gebruikt hun mobieltje om op het internet te browsen. Natuurlijk moet jouw website op de laptop, maar ook op mobieltjes en tablets er goed uitzien. Ook moet het op een kleiner scherm eenvoudig te gebruiken zijn. Als je website gebruiksvriendelijk is, verhoogt dit de gebruikerservaring, oftewel de user experience (UX). Dit is een van de belangrijke componenten voor een goede SEO. Via Google Search Console kun je testen of je site mobielvriendelik is. Na de test krijg je adviezen om de mobiele prestaties te verbeteren.

  • Erg belangrijk: beveilig je website

SSL website beveiliging

Een heel belangrijke vereiste voor zowel je bezoekers als voor zoekmachines, is SSL. Via je website host kun je het SSL-certificaat voor je website instellen. Hiermee krijg je een https:// -site in plaats van een http://. (Die -s staat voor ‘secured’.)

HTTPS is veilig, HTTP is dat niet.

Voor elke website is veiligheid belangrijk, niet alleen wanneer je een web shop hebt waarmee je klantgegevens, creditcardgegevens en adressen verzamelt, maar ook voor websites die geen betalingstransacties bevatten. Ook met gewone websites verzamel je gegevens, ook al is het alleen door gebruik van Google Analytics.

Heb je een HTTP-site, dan kunnen ongeautoriseerde bezoekers heel eenvoudig in je systeem komen en zich alle informatie toe-eigenen die zij waardevol vinden.

Zorg er dus voor dat je een HTTPS-website hebt. Naast de kans dat anderen er met je gegevens vandoor gaan, loop je ook het risico bezoekers te verliezen doordat zij een pop-up bericht te zien krijgen met een waarschuwing dat je site ‘NIET VEILIG’ is. Dit is door Google ingesteld voor je bezoekers die Chrome gebruiken. In de meeste gevallen zoeken mensen dan naar een alternatieve website die wel veilig is.

404 Pagina’s

Een 404-pagina krijgen je bezoekers te zien als een link verwijst naar een niet bestaande pagina. Komen mensen op zo’n pagina, dan kun je ze terugsturen naar je site, voordat ze op zoek gaan naar een andere website.

Op je 404-pagina kun je veel informatie kwijt over je website, je bedrijf en je producten of diensten. Maak daar gebruik van met links, navigatie en contactopties.

Laat je bedrijfswebsite SEO-proof maken

Het technisch optimaliseren van je website is niet even snel en gemakkelijk gedaan. Heb je de bovenstaande stappen doorgenomen, dan vinden wij dat zeker een compliment waard!

Ben je tot de conclusie gekomen dat je je tijd beter kunt besteden om je bedrijf succesvol te maken, besteedt deze klus dan uit. Neem contact met ons van MarsConnects op en wij zorgen ervoor dat jouw bedrijfswebsite SEO-proof wordt.

 

Lees ook:

Duplicaten op een website: geen negatieve rankingsfactor

Author

Mars

SEO, ondernemerschap, fitness, muziek en astronomie zijn mijn grootste interesses (vandaar de afkorting van mijn naam Margaretha (roepnaam Margreet) naar "Mars"). Voordat ik in 2016 aan MarsConnects begon, was ik bij verschillende organisaties in Nederland werkzaam als projectmedewerker, management assistent en personal assistant. Door deze ervaringen weet ik hoe organisaties werken en waar zij tegenaan lopen.

Met MarsConnects help ik bedrijven en organisaties met hun websites, zodat deze effectief zijn: de juiste bezoekers en meer verkoop van producten of diensten. Meer hierover is te lezen op "Over ons".

Met mijn twee honden (van de straat gehaald toen ze nog een puppy waren) woon ik in Tbilisi, Georgië. Maar heimwee naar Nederland groeit. Ik mis mijn familie, vrienden, muntdrop, vanillevla en het gezeur over het weer. Er wordt dus hard gewerkt om medio 2021 weer in Nederland te gaan wonen!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.