Wat maakt een goede webshop succesvol?

Wat maakt een goede webshop succesvol

Een goede webshop vraagt om goed management, heldere informatie en goede bereikbaarheid om succesvol te zijn. Lees hier waarom veel mensen stoppen met hun bedrijf, waarom mensen niet online willen kopen en wat jij eraan kunt doen om aan de wensen van je potentiële klanten tegemoet te komen.

Nieuws over online bedrijven van ZZP-ers

Een bericht van nu.nl op 4 mei 2021: “In totaal zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 30.200 bedrijven gestopt, ruim negenduizend minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Van de bedrijven die niet verder gingen, was 85 procent zzp’er. (…) Vooral adviesbureaus en eetgelegenheden, zoals restaurants, snackbars en ijssalons, besloten er een punt achter te zetten.”

Waarom stoppen veel online bedrijven?

Ongetwijfeld zullen onder de groep ZZP-ers en MKB-ers die met hun online bedrijf gestopt zijn, er een aantal zijn dat echt alles uit de kast heeft getrokken om een goede webshop of een succesvolle website op te zetten. 

Er zijn echter ook veel mensen die denken dat het runnen van een webshop of website eenvoudig is. Zij beginnen een webshop en verwachten hiermee snel winst te maken. Dat velen er na een korte tijd er ook weer mee stoppen, bewijst dat het niet zo makkelijk is. 

Uit ervaring als freelancer, weet ik dat het vaak om mensen gaat die zo goedkoop mogelijk een webshop willen zonder een strategie te hebben. Vervolgens zetten zij de shop online en plaatsen wat berichten op Facebook en Instagram. Hiermee verwachten dat zij het heel druk krijgen en veel zullen verkopen.

Na een paar weken beginnen zij zich af te vragen waarom zij niet meer verkopen. Het besef dat een webshop beginnen toch niet zo makkelijk is, begint door te dringen. Want: hoe kom ik aan klanten? Hoe weet iemand dat mijn webshop online is? Hoe zorg ik ervoor dat ik een goede naamsbekendheid krijgen? Waarom kopen mensen mijn artikelen niet?

In de praktijk blijkt het vrij lastig te zijn om een goede online winkel op te zetten en het is nog moeilijker om klanten te krijgen en succesvol te zijn. Tenzij je een goed product hebt waar vraag naar is en weinig concurrentie!

De doorzetters (waarvan ook een aantal mijn klanten zijn), krijgen het voor elkaar om hun klantenbestand uit te breiden en winst te maken met hun online bedrijf. 

Waarom mensen niet bij een webshop willen bestellen

Door wat onderzoek te doen is het eenvoudig om erachter te komen waarom veel mensen niet online kopen of niet tevreden zijn als zij bij een webshop hebben besteld. Een aantal punten als voorbeeld:

 • Producten niet van te voren kunnen zien, voelen en passen
 • Bezorgtijden niet (altijd) zelf kunnen kiezen
 • Betalen voor bezorgkosten
 • Twijfels over de kwaliteit van het product
 • Gaat liever naar een lokaal, fysiek bedrijf om te winkelen
 • Betrouwbaarheid: krijg je wat je bestelt?
 • Kan het artikel teruggestuurd worden?
 • Hoe zit het met de veiligheid van mijn gegevens?
 • Wat zijn de garantievoorwaarden?
 • Kan het bedrijf gebeld worden of reageren ze op emailberichten als er vragen zijn?

Een goede webhop haalt deze vragen en twijfels van mensen weg.

Je kunt niet iedereen tevreden stellen en er zullen altijd mensen zijn die iets negatiefs over jouw product of dienst te melden hebben, maar je kunt wel je best doen om zo duidelijk en oprecht mogelijk te zijn. Hiermee krijg je ook de juiste klanten!

Voor een goede webshop is het belangrijk dat je:

 • duidelijk bent over je product en wat mensen daarvan mogen verwachten
 • levert wat je aanbiedt (dus geen vervangende producten)
 • levert binnen de bezorgtermijn die je belooft (met eventuele voorbehoud van tijdige levering door de bezorgdiensten, met name rond feestdagen)
 • duidelijk bent over de retourvoorwaarden en de portokosten hiervan
 • laat weten wat je service is als het product beschadigd is of niet voldoet aan de beschrijving op je website
 • duidelijk bent over de bezorgkosten (deze hoeven niet gratis te zijn, tenzij je het incalculeert in de prijs van het product – het moet toch ergens van betaald worden)
 • duidelijk bent over de garantie: de voorwaarden en de termijn
 • ervoor zorgt dat de gegevens van je klanten veilig zijn en licht je bezoekers van je site hierover in
 • ervoor zorgt dat je makkelijk bereikbaar bent en snel reageert op berichten van je bezoekers en/of klanten
 • informatie toevoegt over jezelf of een link naar een social media platform waardoor je geverificieerd kunt worden.

 

Kortom: heldere informatie en makkelijke bereikbaarheid vormen de basis voor je webshop. Dit is nog belangrijker geworden sinds de enorme groei aan webshops die door oplichting snel geld binnenharken en vervolgens verdwenen zijn. Zorg er dus voor dat je laat zien dat je een serieuze ondernemer bent die betrouwbaar is.

Manage je webshop als een fysiek bedrijf

Voor de meeste webshops geldt dat als je het succesvol wilt maken, dat je het managed zoals een fysieke winkel. Het is nodig dat je tijd en aandacht besteed aan:

 • marktonderzoek
 • (SEO-)strategie
 • presentatie
 • klantenservice
 • voorraadbeheer
 • kwaliteitscontrole
 • PR & branding
 • marketing
 • personeelsbeheer
 • administratie
 • analyseren wat je bezoekers in je webshop doen

Wees realistisch met je verwachtingen

Door eerst een marktonderzoek te doen, leer je de omgeving te verkennen waarin je concurrenten actief zijn en waar je doelgroepen te vinden zijn. Ook geeft het je inzicht in de kansen die je kunt oppakken om jouw webshop te laten uitblinken.

Blijf wel realistisch met je verwachtingen en bekijk of het echt mogelijk is om met jouw artikelen en prijzen te concurreren met grote webshops of de webshops die al langer bestaan en het gewoon goed doen. Je kunt best concurreren, maar dan heb je een eigenschap van je product of service nodig waarmee je het beter gaat doen dan je concurrenten.

Ook is het tijdsbestek van belang: wil je volgende week al in de top 10 van Google belanden (met gebruik van advertenties) of heb je een ijzersterke SEO-strategie waarmee je langzamer, maar gestaag met meerdere productpagina’s in de top 10 komt en blijft?

De top 10 positie in Google garandeert je niet de juiste klanten

Bedenk dat het voor jouw shop belangrijker is om (loyale) klanten te krijgen die kopen en tevreden zijn met jouw service, dan om in de top 10 te staan. Je kunt namelijk wel veel bezoekers krijgen, maar als zij geen belangstelling hebben om te kopen, zal je CTR (click-rate) niet omhoog gaan. Een hogere click through percentage duidt op werkelijke belangstelling voor je product en de kans op meer verkoop. En dat heb je nodig om succesvol te zijn met je online webshop!

Denk jij erover om met je webshop te stoppen?

Als jij erover denkt om te stoppen met je webshop of je weet niet hoe je meer publiciteit en klanten moet krijgen, neem dan contact met mij op. Samen kunnen we kijken of het mogelijk is om je online bedrijf toch succesvol te maken. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Verder lezen

Goede backlinks krijgen door linkbuilding op de juiste manier - MarsConnects

Goede backlinks zijn belangrijk voor je website. Vooral in concurrerende sectoren wil je met linkbuilding organisch verkeer genereren.

Het-verschil-tussen-Google-Analytics-en-Google-Search-Console - MarsConnects

Google Analytics en Google Search Console zijn twee Google tools die totaal verschillend zijn. Deze tools bieden verschillende gegevens elk met eigen doeleinden. Google Analytics (GA) werkt op basis van het gedrag van de gebruiker. Google Search Console (GSC) is gebouwd om de website eigenaar te helpen om de site te verbeteren voor bezoekers en om SEO-doelstellingen te behalen

Guest Posting (gastbloggen): Doen of niet? | MarsConnects

Handleiding Guest Posting (gastbloggen). Waarom je het niet moet doen en de beste redenen om wel artikelen voor andere websites te schrijven.

SEO voor de Gezondheidszorg- technieken voor je website - MarsConnects

Met SEO voor de Gezondheidszorg kun je concurrentiepositie verbeteren. Lees hoe medische SEO jouw praktijk of zorginstelling kan helpen.

Wat is een landingspagina en hoe maak je een goede om meer leads te krijgen - MarsConnects

Wat is een Landingspagina? Tips & Infographic om meer leads te genereren Landingspagina’s maken een essentieel onderdeel uit van je marketingstrategie. Een …

Website Audit zelf uitvoeren op paginaniveau | MarsConnects

Een website audit uitvoeren op paginaniveau: waar moet je op letten? Waar moet je op letten als je een website audit uitvoert …