Wat zijn Long Tail Zoekwoorden en wanneer gebruik je ze?

Long-tail zoekwoorden: een zeer gerichte zoekterm van 3 of meer woorden. Lees waarom je ze nodig hebt om in Google te ranken en hoe je ze kunt vinden.

long tail zoekwoorden hoe kom je er aan

Long-tail zoekwoorden: een zeer gerichte zoekterm van 3 of meer woorden. Lees waarom je ze nodig hebt om in Google te ranken en hoe je ze kunt vinden.

long tail zoekwoorden hoe kom je er aan
Sleutelwoorden in twee maten

Voor het schrijven van websiteteksten, maken SEO-ers gebruik van sleutelwoorden (keywords) oftewel zoektermen. Deze woorden worden in zoekmachines gebruikt door mensen die op zoek zijn naar een bepaald onderwerp. Sleutelwoorden zijn te onderscheiden in ‘short tail zoekwoorden’ en ‘long tail zoekwoorden’. Lees hier over het verschil van deze zoektermen en waarom je ze beide nodig hebt.

Wat zijn long tail zoekwoorden?

De betekenis van long-tail zoekwoorden: een zeer gerichte zoekterm van 3 of meer woorden. Vaak gaat het om 1 hoofdterm die met 1 of 2 woorden is uitgebreid. Voorbeeld:

long tail sleutelwoorden

De hoofdterm is hier ‘website tekst’. De long tail zoekwoorden zijn: website teksten laten schrijven, website teksten veranderen, website teksten tips, etc.

Waarom gebruik je long tail-zoekwoorden?

Om betere kwaliteit van websiteverkeer en om hogere conversieratio’s te krijgen. Long tail-zoekwoorden zijn specifieker, wat betekent dat bezoekers die op jouw website terechtkomen via een long tail-zoekterm eerder vinden waarnaar zij op zoek zijn.

Content gericht op ‘website teksten laten schrijven’ zal meer relevant websiteverkeer ontvangen dan content gericht op ‘website teksten’. En aangezien de inhoud op die pagina relevanter is voor de zoeker, zal een groter percentage van dat verkeer waarschijnlijk zijn of haar ‘website teksten laten schrijven’, waardoor de conversieratio hoger is.

Long tail-trefwoorden zijn minder concurrerend

Long tail-zoekwoorden zijn minder concurrerend. Iedereen die op zoek is naar ‘website teksten laten schrijven’, is op zoek naar een schrijver van website teksten. Niet iedereen die op zoek is naar ‘website teksten’ is op zoek naar iemand om website teksten te laten schrijven.
Met andere woorden, hoe meer niche je krijgt, hoe minder competitief het is.

Long tail search is populair

70% van de zoekopdrachten worden met 3 of meer zoektermen gedaan (bron: SEOmoz). Naarmate mensen meer vertrouwen krijgen in de resultaten die Google laat zien van hun zoekopdrachten, hoe vaker zij specifieker zijn door meer woorden te gebruiken.

zoeken met meerdere sleutelwoorden

Wat is de betekenis van short tail zoekwoorden?

Short tail zoekwoorden zijn trefwoorden die uit 1 of 2 woorden bestaan en die mensen gebruiken om iets op Google Search of via een andere zoekmachine (zoals Bing, Yahoo of in YouTube) te vinden. Uit het bovenstaand voorbeeld wordt ‘website tekst’ beschouwd als een short tail-zoekwoord (een keyword).

Het kan maanden, zelfs jaren duren voordat je voor een bepaald sleutelwoord op een hoge plaats in Google geplaatst wordt – als dit überhaupt gebeurt. De keyword ‘fitness’ bijvoorbeeld, levert in Google Search 2.420.000.000 resultaten op van webpagina’s (wereldwijd) die dit woord vermelden. Bovendien heeft dit trefwoord een ‘keyword difficulty score’ (KDS) van 60.94%.

Keyword difficulty score oftewel: hoe moeilijk een sleutelwoord is

Woorden die een moeilijkheidsscore tussen 30% en 70% hebben, zoals ‘fitness’ vallen onder ‘gemiddeld moeilijke zoekwoorden’.
Je kunt proberen om met zulke trefwoorden te scoren in de Google ranglijst. Deze woorden zijn weliswaar wat lastiger om mee te scoren, maar ze zijn wel meer winstgevend dan woorden met een lage KDS. Gemiddeld moeilijke woorden hebben vaak goede zoekvolumes (vandaar de moeilijkheidsgraad), maar niet zo veel concurrentie dat het niet haalbaar is.

Long tail-zoekwoorden: hoe kom je eraan?

Mogelijk beschik je over geavanceerde hulpprogramma’s voor zoekwoordanalyse, zoals Semrush Magic Tool, waarmee je gedetailleerde informatie krijgt over korte en lange zoekwoorden.

long tail keyword hoe kom je er aan

Je kunt ook inloggen in je Google Analytics-account en de trefwoorden identificeren die het meeste verkeer naar je website leiden. Als je inzicht hebt in welke zoekwoorden naar klanten leiden, concentreer je je eerst op die zoekwoorden die inkomsten genereren. Vervolgens kun je met behulp van Google’s Keyword Planner meer sleutelwoorden genereren om nieuwe teksten te schrijven of bestaande teksten te perfectioneren.

Meer bronnen om zoektermen te vinden

Door in Google Search de korte zoekterm in te typen, krijg je een aantal suggesties voor long tail keywords. Je kunt vervolgens ook onder aan de zoekpagina van Google, bij “gerelateerde zoekopdrachten” kijken naar opties:

long tail keywords suggesties in Google gerelateerde zoekopdrachten
Ook Answer the Public is een handige tool om long tail zoekwoorden te vinden, waarmee je gelijk vragen van mensen krijgt die jij in je blogs kunt beantwoorden.

Zoekwoorden onderzoek uitbesteden?

Een zoekwoordenonderzoek (ook wel in het Engels keyword research genoemd), kost tijd. Wil je het liever uitbesteden, dan doen wij dit graag voor je. Bovendien maken wij gebruik van de uitgebreide tools, zodat je meer informatie over de sleutelwoorden krijgt en welke effecten je ervan kunt verwachten.