Een website audit uitvoeren op paginaniveau: waar moet je op letten?

Waar moet je op letten als je een website audit uitvoert voor je webpagina’s? Lees over Yoast SEO, pagina-structuur, SEO-teksten en waarom je beter niet afwijkt van je onderwerp. Daarom gaan we het ook over kannibalisme hebben. 

Website Audit zelf uitvoeren op paginaniveau | MarsConnects

Table of Contents

Een website audit zelf uitvoeren

Voor een SEO Audit heb je een tool nodig die je site kan doorzoeken (in het Engels ‘crawlen’ genoemd). Er zijn verschillende crawl-tools, een daarvan is Screaming Frog. Met de gratis versie kun je hiermee tot 500 webpagina’s controleren. Afhankelijk van de instellingen, kun je met dit programma een eenvoudige website audit uitvoeren.

website audit op paginaniveau waar op letten voorbeeld bol_MarsConnects

Wat kun je met een website audit?

Een website audit kun je vergelijken met de APK van je auto. Eenmaal per jaar breng je je auto naar de garage om gecontroleerd te worden op gebreken. De garagehouder vertelt je wat er aan je auto mankeert, of een mankement cruciaal is om gerepareerd te worden en wat je zelf kunt doen om je auto langer mee te laten gaan. Zou je je auto nooit laten checken, dan heb je niet eens in de gaten hoe meer efficiënter en zuiniger je kunt rijden. In feite gaat het met websites net zo.

Hieronder vind je de punten die van belang zijn om te controleren. De meeste hiervan kun je in Screaming Frog vinden onder tab ‘Internal’ (linksboven). Deze kun je dan in je CMS verbeteren om de resultaten in overeenstemming te brengen met je SEO-strategie.

SEO teksten schrijven

SEO teksten schrijven of SEO copywriting is een integraal onderdeel van het SEO-proces.

De factoren die belangrijk zijn om je teksten SEO-proof te maken:

Alineakopjes (headers)

Net zoals in een boek, heeft elk hoofdstuk een titel en een onderverdeling van alineas met een kopje. Wij noemen deze ook wel ‘headers’. Deze headers kondigen de inhoud van de alinea aan, zijn voorzien van je zoekwoord of een gerelateerd zoekwoord (zoals ‘gezichtsverzorging’ en ‘huidverzorging’). Headers zijn belangrijk, want veel mensen lezen niet de hele tekst. In plaats daarvan lezen ze de headers en bepalen aan de hand daarvan of ze de hele tekst willen lezen.

Controleer de inhoud van je pagina’s op:

  • Maken je headers gebruik van een natuurlijke, op de lezer afgestemde toon?
  • Nodigen je headers uit tot verder lezen?

 

Tip: Met behulp van het AIDA-verkooptechniek (Attention – Interest – Decision – Action) kun je bepalen of je alineakopjes van voldoende kwaliteit zijn om op je site te plaatsen.

Tekststructuur

De structuur van je tekst is net zo belangrijk als de SEO-optimalisatie. Voor alle teksten geldt dat de structuur een tweeledig doel heeft: het moet prettig leesbaar zijn voor je bezoekers en de zoekmachines moeten het kunnen snappen.

Voor de zoekmachines zijn de standaard HTML-tags belangrijk voor je tekststructuur (h1, h2, h3, p, li, etc.). Informatief gezien moet je inhoud een logische structuur volgen die consistent is met het onderwerp. Je gaat het dus niet in eens over andere onderwerpen hebben, tenzij het voor je inhoud belangrijk is.

Integratie van zoekwoorden

Integratie van zoekwoorden is een wezenlijk onderdeel van een tekst die SEO-proof is, maar ga niet overdrijven. Google noemt dit ‘over-optimizing’: een sleutelwoord vele malen herhalen om daarmee in de ranglijsten te scoren. Dit is een oude techniek die niet meer werkt en nadelig voor je site kan zijn. 

Als voorbeeld: een psycholoog in Rotterdam heeft iets over SEO gehoord (of een verkeerde freelancer ingehuurd) en implementeert in zijn of haar teksten tig-maal “psycholoog Rotterdam” om hoger in Google te ranken. Vind jij dit een fijne tekst om te lezen en geeft het jou het gevoel dat deze psycholoog je uitnodigt om ervoor jou te zijn?

overmatig gebruik van sleutelwoorden

Misschien is het wel een goede psycholoog, maar hij of zij zal meer vertrouwen bij mensen wekken als hij zijn teksten meer op mensen richt dan op een zoekmachine. Bovendien leidt het af van de inhoud waar het om gaat.

Gebruik dus je sleutelwoorden op een natuurlijke manier en plaats ze waar ze zinvol zijn. Je kunt hoog in Google scoren door spammy teksten op je site te plaatsen, maar vroeg of laat wordt je site óf door Google gemarkeerd als onbetrouwbaar, óf je concurrenten die een betere inhoud hebben zullen je voorbijstreven, zodat jouw webpagina’s niet meer op de eerste zoekpagina(‘s) getoond worden.

Afbeeldingen

Afbeeldingen maken deel uit van je tekststructuur. Het mooiste is als je zelf foto’s maakt, zodat je met iets origineels en unieks komt.

Zorg dat je afbeeldingen niet te veel MB’s hebben, anders zorgen ze ervoor dat je pagina’s traag opladen. Je kunt voordat je je afbeeldingen plaatst, ze minimaliseren (het liefst naar minder dan 500 kb) met bijvoorbeeld imagecompressor. Vervolgens geef je ze een naam met een sleutelwoord dat gerelateerd is aan de inhoud van je pagina. Ook is het belangrijk dat je het formaat van de afbeelding opgeeft (hoogte x breedte) en de alt-tag invult inclusief het sleutelwoord.

Wat zijn relevante teksten van hoge kwaliteit?

Volgens de eisen van Google moeten je teksten relevant zijn en van hoge kwaliteit. Maar wanneer zijn je teksten relevant en wat betekent ‘hoge’ kwaliteit? Om deze vragen te beantwoorden, is het van belang te weten voor wie je teksten bedoeld zijn. 

Yoast SEO

Er zijn SEO-tools, zoals Yoast SEO, die vinden dat je teksten voor iedereen begrijpbaar moeten zijn. Je taalgebruik en je zinsconstructie moeten in Jip-en-Janneke-taal worden geschreven – soms het liefst nog op het niveau van ‘Bas-Toos-Miep-Poes’. Daarnaast wordt je aangeraden een cijfer in je titel te gebruiken en een woord dat een emotie oproept, zoals ‘fantastisch’, ‘beste’, ‘geweldige’, ‘bizar’, etc.

Ik denk dat dergelijke adviezen goed werken voor Amerikaanse lezers. Zij gebruiken in hun teksten veel superlatives: alles is beter, groter, supergoed en ontzettend bizar. Nederlanders zijn wat nuchterder.

Gebruik je de adviezen van Yoast SEO voor Nederlandse websites, dan krijg je op de zoekpagina’s dit te zien: 

yoast seo tips

Dat is super awesome, maar het wordt wat vervelend als iedereen dit doet. En maakt het je echt uit om hoeveel tips het gaat? Klik jij op “10 Tips om je eerste ton te sparen”, of kies je voor “Tips om je eerste ton te sparen”?

Ook is de vraag of een site nog geloofwaardig overkomt als zij zeggen dat zij het beste restaurant, het beste SEO-bureau, de beste timmermannen, etc. zijn. Als iedereen zichzelf het beste noemt, wat heeft dat dan nog van waarde?

Neem je online bedrijf serieus en kies voor eerlijke en betrouwbare informatie. Mettertijd zal dit meer opleveren dan snelle clickbaits. Bovendien: de klanten bepalen uiteindelijk wie de beste in een vakgebied is.

Groen licht van Yoast SEO betekent niet dat Google blij is met je resultaten

Veel mensen die Yoast SEO gebruiken denken dat hun teksten wel in Google gaan ranken als Yoast groen licht geeft. Yoast gebruikt een algoritme waarbij je een onzin tekst kunt plaatsen met het sleutelwoord in de juiste aantallen en op de juiste plaatsen – en toch groen licht krijgt. Yoast zegt niets over de kwaliteit of de relevantie van je tekst. Ook weet het niet of de tekst origineel is of dat de inhoud waarheidsgetrouw is. 

De beoordelaars van Google kijken daar echter wel naar.

Kannibalisme van sleutelwoorden

Er zijn website eigenaren die vele pagina’s en producten taggen met hetzelfde sleutelwoord. Dat is niet handig. Elke pagina en elk product heeft haar eigen unieke sleutelwoord.

Gebruik je hetzelfde zoekwoord vaker, dan wordt dit kannibalisme van je zoekwoorden genoemt. Je probeert dan met verschillende pagina’s voor hetzelfde sleutelwoord in Google te ranken. De waarde van het sleutelwoord wordt dan ook verdeeld over de pagina’s die jij hebt laten indexeren. Om te bepalen welke pagina in Google getoond wordt, zal Google een keuze maken. En misschien komt deze keuze niet overeen met die van jou.

Controleer welke pagina of productbeschrijving het beste scoort in Google, welke de meeste CTR’s (Click-Through-Rate) en de meeste externe links heeft. Investeer je tijd aan het optimaliseren van die pagina. Canonaliseer deze pagina waarmee je aangeeft dat dit de pagina is met de originele tekst die in Google getoond kan worden. 

Een uitgebreide website audit

In dit artikel hebben we een aantal basiselementen genoemd waarop je een website audit op paginaniveau kunt uitvoeren. Met het bovenstaande kun je je webpagina’s verbeteren.

Bij een uitgebreide audit komt echter veel meer kijken en worden ook andere tools ingezet. De uitkomsten worden dan in een rapport beschreven, tezamen met de oplossingen om een website te verbeteren.

Met name voor grotere websites en online bedrijven die veel concurrentie hebben, is een uitgebreide website audit aan te raden. Je kunt immers een groot marketing- en SEO budget hebben, maar als je website fundamentele fouten bevat, kan dit een vertragend effect hebben op de ranking van je website in Google.

Verder lezen

Wat-is-Click-Through-Rate-(CTR)-en-hoe-je-het-kunt-verhogen-MarsConnects

Goede backlinks zijn belangrijk voor je website. Vooral in concurrerende sectoren wil je met linkbuilding organisch verkeer genereren.

Goede backlinks krijgen door linkbuilding op de juiste manier - MarsConnects

Goede backlinks zijn belangrijk voor je website. Vooral in concurrerende sectoren wil je met linkbuilding organisch verkeer genereren.

Het-verschil-tussen-Google-Analytics-en-Google-Search-Console - MarsConnects

Google Analytics en Google Search Console zijn twee Google tools die totaal verschillend zijn. Deze tools bieden verschillende gegevens elk met eigen doeleinden. Google Analytics (GA) werkt op basis van het gedrag van de gebruiker. Google Search Console (GSC) is gebouwd om de website eigenaar te helpen om de site te verbeteren voor bezoekers en om SEO-doelstellingen te behalen

Guest Posting (gastbloggen): Doen of niet? | MarsConnects

Handleiding Guest Posting (gastbloggen). Waarom je het niet moet doen en de beste redenen om wel artikelen voor andere websites te schrijven.

SEO voor de Gezondheidszorg- technieken voor je website - MarsConnects

Met SEO voor de Gezondheidszorg kun je concurrentiepositie verbeteren. Lees hoe medische SEO jouw praktijk of zorginstelling kan helpen.

Wat is een landingspagina en hoe maak je een goede om meer leads te krijgen - MarsConnects

Wat is een Landingspagina? Tips & Infographic om meer leads te genereren Landingspagina’s maken een essentieel onderdeel uit van je marketingstrategie. Een …

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email