Wereldverbeterende Innovaties en duurzaamheid

Duurzaamheid, Artificial Intelligence en wereldverbeterende innovaties: hoe is deze samenhang ontstaan? Achtergrond en voorbeelden van duurzame en innoverende bedrijven.

Wereldverbeterende Innovaties en duurzaamheid

Sinds het bouwen van Sillicon Valley in de jaren ‘60 in Californië, is het hard gegaan met ontwikkelen van nieuwe ideeën, producten en technologieën. Deze ontwikkelingen hebben bijna allemaal een gemeenschappelijke deler: bijdragen aan het verbeteren van de wereld; voor de mens van nu en voor de toekomstige generaties; oftwel duurzaamheid staat voorop.

Silicon Valley ontstond nadat de Amerikaanse overheid gigantische bedragen uitgaf voor militaire doeleinden in de jaren ’60. Silicon Valley is een stad gebouwd op een idee. Het idee dat alles beter zal gaan: “Wij kunnen technologieën bouwen die ervoor zorgen dat we het allemaal beter krijgen.” Een Californische beweging die voor ‘vrijheid, individuele expressie en innovatie, ondernemerschap en het nemen van risico’s’ stond, bewerkstelligde investeringen in de kennis en informatie economie. Dit resulteerde in een voortschrijdende, wereldwijde industriële economie, waar investeringen in innovatie een van de belangrijkste beslissingen voor een land was dat bepaalde of het stil bleef staan, of dat het zich ging ontwikkelen in dit nieuwe tijdperk van IT en Informatie.

De angst voor kunstmatige intelligentie (AI)

Door de snelle groei van de elektronische- en high tech industrie, groeide de angst van mensen dat robots de wereld over zouden gaan nemen. Deze angst – of voorspelling – bestond al in de jaren ‘50 met de opkomst van verhalen en films, zoals de War of the Worlds van Orson Wells. Als het gaat om industriële banen, zoals lopende band werk, is de angst zeker reëel: vele mensen zijn ontslagen, omdat robots dit werk goedkoper en sneller kunnen uitvoeren. Mensen in bijna alle beroepsvelden mogen zich zorgen maken over hun werkbehoud: het is niet de vraag óf, maar wanneer zij worden vervangen door robots. Ondanks dit negatief beeld over de consequenties van high tech-ontwikkelingen, zijn er ook ontzettend veel mooie dingen ontworpen die daadwerkelijk vooruitgang bieden in ons dagelijks leven.

Maandag in de herkansing

Sommige innovaties zijn gericht op de gemoedstoestand van mensen. In het dagelijks nieuws worden we geconfronteerd met veel negatieve voorspellingen en regelgevingen op het gebied van werk, inkomen, huisvesting, milieu, klimaat, privacybescherming enzovoorts, waardoor veel mensen somber gestemd zijn. Ogenschijnlijk onbeduidende ideeën, kunnen een grote impact hebben, zoals gezamenlijke acties op sociale media om bijvoorbeeld het eind en de start van de week positief te benaderen met gebruik van hashtags: #FeelGoodFriday en #MotivationalMonday. Mensen voelen zich al snel beter en zijn meer gemotiveerd na wat positiviteit met anderen gedeeld te hebben. Ook dit valt onder duurzaamheid, omdat mensen die zich goed voelen, meer met hun omgeving en met duurzaamheid bezig zijn.

Technologische innovaties en duurzaamheid

Om mensen te helpen hun depressie te overwinnen, heeft E-mence in het kader van duurzaam ondernemen, de Ifeel app ontwikkeld die de gedragspatronen van iemand registreert. Het is een persoonlijke app dat de start van een depressieve episode herkent en, bij gemeten gedragsverandering, contact maakt met een vertrouwenspersoon, zodat op tijd preventieve maatregelen genomen kunnen worden.

Een ander goed voorbeeld van een bedrijf dat duurzaamheid voorop stelt, is Fairphone. Dit modulair mobieltje is ontwikkeld door een Nederlands bedrijf met de missie om de markt voor eerlijke elektronica uit te breiden en een positieve impact in de elektronicasector te vergroten. Fairphone doet dit door mobieltjes aan te bieden die gemaakt zijn van eerlijke materialen verkregen uit verantwoorde mijnbouwpraktijken in landen die een economische ontwikkeling hard nodig hebben, zonder gebruik te maken van slavernij of kinderarbeid. Daarnaast worden reserveonderdelen aangeboden waardoor de herstelbaarheid – en daarmee de levensduur van het modulair apparaat verlengd kan worden.

Innovatie in sociale media: de Ice Bucket Challenge

Een innoverende actie die geheel aansluit bij het oorspronkelijk idee van de ontwikkeling van internet – namelijk het verbeteren van de wereld door mensen met elkaar te verbinden en tot actie te komen – was de Ice Bucket Challenge in 2015. Miljoenen mensen deelden deze social-mediacampagne wereldwijd, gooiden ijskoud water over zich heen, filmden dit en deelden het op sociale media. Gedurende deze succesvolle campagne is er meer dan $ 115 miljoen voor een ziekte gedoneerd die voor de meeste mensen volslagen onbekend was. Deze actie laat zien dat sociale media een ontzettend belangrijke factor is in maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Over duurzaamheid gesproken: Zeewier zorgt voor een wereldwijde oplossing

Kennisinstellingen in Nederland, waaronder de Wageningse universiteit, heeft als doel gesteld de helft van het benodigde eiwitten voor diervoeder in 2020 uit alternatieve bronnen te halen. Met gebruik van bestaande windmolens in zee voor de energielevering, worden zeewiervelden in zee gecreëerd. Zeewier bestaat uit voldoende eiwitten om het gebruik van soja als veevoer te vervangen, en als gezonde, eiwitrijke voedingsmiddel voor de mens te dienen. Dit is een voorbeeld van een project dat met duurzaamheid en innovatief ondernemen mogelijk voorkomen kan worden dat wij in een aantal jaren alleen nog insecten als eiwitbron op ons bord kunnen krijgen. (Zeewiersalade is overigens best lekker!)

Mijn optimisme is geworteld in de geschiedenis. Ondanks de krantenkoppen en de algemene pessimistische kijk, wordt de wereld steeds beter en wordt het al honderden, zo niet duizenden jaren beter. Technologie geeft mensen meer keuzes.

– Kevin Kelly (vert.)

Zoals ook in ons blog “Optimisme in de digitale wereld” is beschreven: het oorspronkelijk idee van de hippies in Californië om de wereld te verbeteren, is nog steeds zeer actueel. De meeste mensen hebben een goed inzicht in wat er op de wereld gebeurd. Een van de sterke ontwikkelingen van sociale media, is dat er genoeg mensen zijn die gezamenlijk acties ondernemen om grote organisaties op de vingers te tikken als ze iets doen wat niet door de beugel kan. Geheel afhankelijk van wat de multinationals besluiten en doen, zijn wij dus niet. Kennis en innovaties gaan samen, net zoals mensen en optimisme.

Hoe wij ons steentje bijdragen aan het verbeteren van de wereld, kun je lezen in “Over ons –  maatschappelijk verantwoord ondernemen.”